Lounais-Häme

Omaishoidon tukea joutuu odottamaan Forssassa

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella omaishoidontuen määrärahojen puutteen vuoksi tukea jonottaa 20 hakijaa.

-Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen etuus. On ihmisiä, jotka täyttävät omaishoidon myöntämiskriteerit, mutta eivät saa määrärahaa, koska se on sidottu jo, vanhuspalvelujen palvelualueen johtaja Annukka Kuismin sanoo.

Jonottajien määrä käy ilmi Fshky:n tiedotteesta. Tiedote julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan ajoista hyvinvointikuntayhtymä tiedotti heinäkuun alkupuolella.

Omaishoidontuen määrärahan täytyy riittää olemassa oleviin sopimuksiin vuoden loppuun saakka, joten uusien sopimusten tekeminen on mahdotonta tällä hetkellä, jos tukia ei vapaudu.

Rahat ovat kuntakohtaisia. Suurin osa määrärahaa jonottavista on Forssasta.

-Forssan kaupungin kanssa olemme tänä vuonna sopineet menettelystä, jolla saamme jonottajat viimeistään seuraavan vuoden alussa omaishoidon tuen saajiksi. Määrärahasummaa muutetaan aina niin, että voimme ottaa uudet hakijat, Kuismin selittää.

Samassa Fshky:n tiedotteessa luetellaan Forssan seudun keskimääräisiä odotusaikoja vanhuspalveluihin. Odotusajat eivät Forssan seudulla miltään osin ylitä lakisääteisiä rajoja.

– En ole nähnyt valtakunnallisia keskiarvoja, mutta tiedän, että joka paikassa näihin aikarajoihin ei pystytä. Meillä asiakkaat saavat palvelun kiireisessä asiassa heti, ei-kiireisessä asiassakin hyvin nopeasti, Kuismin sanoo.

Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen asumispalveluita asiakas saa keskimäärin 21 vuorokauden päästä hakemisesta. Kuisminin mukaan vuoden mittaan odotusajoissa on jonkin verran vaihtelua.

-Voi olla, että paikka on heti tarjolla, mutta voi olla, että ihminen voi joutua odottamaan maksimiajan. Päätöksen teosta maksimiaika on muistaakseni kolme kuukautta siihen, että paikka täytyy myöntää.

Vanhus saa Forssan seudulla tarpeen mukaista kotihoitoa aina alle seitsemässä vuorokaudessa, kuten myös kotihoidon tukipalveluja.

-Palveluja saa käytännössä parissa kolmessa päivässä, seitsemän päivää on aivan maksimi. Esimerkiksi ateriapalvelun organisoimiseen saattaa mennä päivä, Kuismin toteaa.

Myös sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua eli asiointiin liittyvää kuljetusta sekä palvelutarpeen arviointia asiakas saa aina alle viikossa. Jos tapaus on kiireellinen, palvelutarve arvioidaan heti.

-Kun yhteydenotto tulee, tilanteessa arvioidaan kiireellisyys. Kiireellisyys arvioidaan hyvin nopeasti, kun kuunnellaan yhteydenottoa ja tilannetta, Kuismin kuvailee.

-Jos tapausta ei arvioida kiireelliseksi, niin arviointi tapahtuu seitsemän päivän kuluessa.

Kuismin on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalvelujen odotusaikoihin erittäin tyytyväinen.

-Ajat kertovat, että meillä toimitaan niissä aikarajoissa, jotka on annettu hoidon antamiseksi, Kuismin toteaa. FL

Lue lisää

 

vanhustenhoidon tilanteesta sivuilta 10–11.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic