Lounais-Häme

Omaishoitajille luvassa uusia vapaita

 

Hallitus pyrkii monipuolistamaan palveluvalikoimaa, jotta omaishoitajat voisivat käyttää vapaapäiviään. Samalla se haluaa lisätä lakimuutoksella vapaisiin oikeutettujen omaishoitajien joukkoa.

Moni omaishoitaja jättää vapaansa käyttämättä, koska hoidettavalle tarjotaan vain esimerkiksi paikkaa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Vaihtoehtoja voisivat olla tehostettu palveluasuminen, kotiin tuleva sijaishoitaja tai perhehoitopaikka. Hallitus haluaa parantaa perhehoidon edellytyksiä etenkin vanhusten hoidossa.

Hallitus valmistelee esitystä, joka lisäisi sekä perhehoitajien että osan omaishoitajien vapaapäiviä.

Kaikki kunnan kanssa omaishoitosopimuksen tehneet saisivat vähintään kaksi vapaata kuukaudessa. Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan Lännen Medialle, että sopimuksen tehneitä on vuoden aikana noin 45 000, joista noin 5 000:lta puuttuu nyt oikeus vapaaseen.

Läheskään kaikki omaishoitajat eivät ole tehneet sopimusta, ja osa heistä pääsisi lain perusteella vapaiden piiriin. Ministeriön arvioi, että tästä ryhmästä vapaita järjestettäisiin noin 10 000 omaishoitajalle.

Hallituksen esityksen on määrä tulla eduskuntaan toukokuun lopulla. Voimaan lakimuutokset tulisivat heinäkuun alussa, mutta käytännössä kunnat tarvitsevat siirtymäajan uudistusten toteuttamiseen.

Maria Kalliokoski

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti