Lounais-Häme

Omakotiliitto: Nuoret aikuiset haaveilevat pientalosta – Forssassakin toiveet harvoin kohtaavat realismin

Omakotiliitto patistaa kaavoittamaan kohtuuhintaisia pientalotontteja.
Arkistokuvassa omakoti-idylliä Onnenkuopankadulta Forssasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuvassa omakoti-idylliä Onnenkuopankadulta Forssasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Etenkin nuoret aikuiset ja lapsiperheet kaipaavat Suomessa omakotitaloon, käy ilmi uudesta kyselystä. Omakotiasuminen on muutenkin suomalaisten selkeästi eniten haluama asumismuoto.

Usein toiveet eivät kuitenkaan kohtaa tarjontaa. Vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan Forssassa asui 569 alle 24-vuotiaiden muodostamaa taloutta, joista vain 27 asui omakotitalossa.

25–34-vuotiaiden talouksia asui samana vuonna Forssassa 974, joista omakotitalossa asui 199.

Talouksista, joissa vanhin asukas oli korkeintaan 24-vuotias, asui kerrostaloissa 477. 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä kerrostalossa asui 623 forssalaista.

Vaikeutena nähdään hinnat

Pulmana on löytää sopivan hintainen ja kohtuukokoinen asunto. Tutkimukseen nyt vastanneista kaksi viidesosaa ilmoitti, että heillä on ollut haasteita toteuttaa asumistoiveitaan.

Suurimpana vaikeutena ovat olleet asuntojen liian korkeat hinnat. Myös asunnon rahoitus ja sopivan kokoisten asuntojen liian vähäinen tarjonta ovat olleet esteenä.

Kannustusta kaavoitukseen

Omakotiliitto painottaa, että perheiden tarpeet on huomioitava kaavoituksessa ja asuntotuotannossa. Liitto kannustaa kuntia kaavoittamaan kohtuuhintaisia pientalotontteja.

Jos omakotitaloon päästään, siitä ei kovin helposti haluta lähteä pois: omakotiasujat ovat asumiseensa tyytyväisempiä kuin pari-, rivi- tai ketjutalossa tai kerrostalossa asuvat.

Asumisympäristö merkitsee silti enemmän kuin asumismuoto: kaikkein tyytyväisimpiä ovat maalla asuvat, asumismuodosta riippumatta.

Aula Researchin Omakotiliiton toimeksiannosta tekemään kyselyyn asumistoiveista vastasi runsaat 1  500 kansalaista eri puolilta Suomea.

 

Juttua päivitetty 5.2. klo 13.31: Lisätty Tilastokeskuksen luvut Forssassa.

 

Lue myös: Aurinkorannan kaava on vihdoin valmistumassa – Loimijoen rantaan suunnitellaan koteja jopa 1300 ihmiselle

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic