Lounais-Häme

Omako­ti­ta­lo pärjää pit­kään­kin omil­laan, kun lähtö on hoi­det­tu huo­lel­la – Katso lo­mal­le­läh­ti­jän muis­ti­lis­ta

Kesälomareissulle lähtijä joutuu miettimään ja huolehtimaan talostaan väistämättä. Kun muistilistan asiat on hoidettu kuntoon, ei asioita tarvitse murehtia enää reissun päällä.
Omakotitalo pärjää itsekseen pitkän aikaa, kunhan valmistelut hoitaa huolella. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Kauan odotettu kesäloma on alkanut muutama päivä sitten. Sen jälkeen aika on kulunut pakkaamiseen, ruohonleikkuuseen ja grillaamiseen. Seuraavaksi luvassa on muutaman viikon yhtäjaksoinen reissu.

Oven laittaessa viimeisenä kiinni, mielessä pyörivät samat asiat. Onkohan nyt kaikki pois päältä ja ikkunat kiinni? Ovea pitää vielä nykäistä ja työntää, sekä kahvaa rämpätä pari kertaa, vaikka lukko päästi selvästi äänen joka kertoi lukittumisesta.

Neuroottiselle ihmiselle kotoa poistuminen saattaa olla hermoja raastavaa, mutta oman kotinsa omilleen jättäminen on varmasti lähes jokaiselle jollain tavalla vaivalloista.

Kesälämmitys pois päältä

Talon sisällä on useita asioita, jotka kannattaa kytkeä pois energiansäästösyistä, mutta myös turvallisuuden takia.

Koska talossa ei vietetä aikaa, loputkin kesälämmitykset voi kytkeä pois päältä. Esimerkiksi pesutilojen lattioiden kuivanapitolämmityksen voi sammuttaa loman ajaksi, kun pesutiloissa ei kosteutta pääse syntymään.

Jos talossa on ilmalämpöpumppu tai koneellinen ilmanvaihto, kannattaa myös niitä säätää. Ilmalämpöpumppua ei kannata jättää automaattiasennolle, sillä se turhaan viilentää tiloja myös poissa ollessa, jos asunnon lämpötila nousee. Koneellisen ilmanvaihdon voi laittaa pienemmälle.

Lähes kaikki sähkölaitteet kannattaa ottaa seinästä pois, etteivät ukkosen aiheuttamat virtapiikit hajota laitteita. Esimerkiksi pakastimen tai jääkaapin takia talon päävirtaa ei kuitenkaan kannata katkaista.

Vesivahingon välttämiseksi pesukoneiden hanat kannattaa sulkea, kuten yleensäkin silloin kun laitteet eivät ole käytössä. Sama pätee ulkovesihanan sulkemisessa.

Yleisen hygienian ja lomalta paluun miellyttävyyden lisäämiseksi roskat kannattaa viedä pois. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei likaisia astioita jää koneeseen tai lavuaariin, eikä jääkaapissa ole pilaantuvia ruokia.

Näyttää siltä kuin talossa asuttaisiin

Pitkälle lomalle lähtiessä sukulainen tai kaveri voi olla hyvä apu talon turvallisuuden ja esimerkiksi pihan hoidon kannalta.

Apulaisen kanssa voi sopia kukkien kastelusta ja miksei jopa nurmikon leikkaamisesta. Jälkimmäinen on hyvä keino luoda kuvaa siitä, että talossa on joku paikalla.

Samasta syystä postilaatikko kannattaa tyhjentää säännöllisesti, tai jakelu keskeyttää jos ei saa apua postien hakemiseen.

Pihalle ei kannata jättää helposti varastettavaa tavaraa. Kesämyrskyjen varalta voi olla hyvä purkaa esimerkiksi muovikatoksia tai muita vastaavia helposti hajoavia rakenteita tai kalusteita.

Talon turvaksi voi hankkia varashälyttimiä tai muita turvapalveluita. Nykyteknologia tarjoaakin verkkoon kytkettävillä laitteilla monenlaisia seurantasovelluksia. Esimerkiksi kosteusmittarit auttavat vesivahingon havaitsemisessa. LM–HäSa

Juttua varten on haastateltu Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Kerästä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic