Lounais-Häme

Omakotitaloista on nyt kysyntää Forssan seudulla

Kuvituskuva.

Forssalaiset Jenni ja Marek Warnicki ovat seuranneet kolmen vuoden ajan aktiivisesti asuntomarkkinoita. Haussa on pian kuusihenkiseksi kasvavalle perheelle tilava omakotitalo Forssan seudulta, mutta vielä ei ole tärpännyt.

-Seuraava koti on toivottavasti se viimeinen. Siksi ajatus on, että mikään ei saisi jäädä harmittamaan. Olemme käyneet katsomassa ainakin kymmentä asuntoa viimeisen kahden vuoden aikana. Kerran osui kohdalle sellainen omakotitalo, että jos oma olisi siinä vaiheessa myyty ja laina-asiat saatu kuntoon, olisimme ostaneet talon siltä seisomalta. Viikon kun sitä kuolasin, joku muukin huomasi saman talon ja osti sen, Marek Warnicki taustoittaa.

-Enemmän saisi olla omakotitaloja myynnissä. Olen kolmen vuoden ajan aktiivisesti seurannut markkinoita ja samat talot siellä ovat myynnissä, hän jatkaa.

 

Warnickit eivät ole ongelmansa kanssa yksin. Soittokierros paikallisille kiinteistönvälittäjille osoittaa, että tällä hetkellä tietyntyyppisistä omakotitaloista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

-1980-luvulla tai myöhemmin uudella tekniikalla rakennettuja omakotitaloja kaivataan Forssan seudulla. Ongelmana on, että niitä on rakennettu aika vähän. Olen huolissani, jos joku jättää muuttamatta Forssaan sen takia, ettei sopivaa asuntoa löydy, sanoo Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Mikko Ryyppö.

Myyntipäällikkö Eija Ahtiainen SKV Kiinteistönvälityksestä yhtyy Ryypön näkemykseen. Ahtiaisen mukaan syynä ilmiöön saattaa olla se, että myyntiaikojen pidentymisen takia ihmisten optimismi on karissut.

Ahtiaisen mukaan kauppa kyllä kävisi, jos myyntiin tulee mielenkiintoisia omakotitaloja.

-Taloja, jotka ovat hyvällä sijainnilla ja joista on pidetty hyvää huolta. Ikä ei niinkään vaikuta, jos hinta on oikea. Kovin isoille asunnoille kysyntä on vähäisempää, 120-140 neliömetrin asunto on tyypillinen kysynnän kohde, Ahtiainen sanoo ja kannustaa myyntiä harkitsevia olemaan rohkeasti yhteydessä välittäjään.

 

Lounaismaan OP-Kiinteistökeskus oy:n myyntipäällikkö Hannu Pehkonen toteaa, että myytäviäkin omakotitaloja löytyy, mutta jonkun verran pulaa on hyväkuntoisista, remontoiduista tai melko uusista omakotitaloista.

-Aina niistä hieman pulaa on ollut. Ongelmana on se, ettei Forssan seudulle ole hirveästi rakennettu uusia omakotitaloja viime vuosina, vaan kuntalaiset ovat mieluummin hankkineet vanhaa kuin rakentaneet uutta.

Pehkonen uskoo, että kysyntä omakotitaloista kasvaa kun yleinen talouden suunta kääntyy paremmaksi. Pehkosen mukaan nyt haetaan hieman pienempiä, noin 120 neliömetrin ja sen alle olevia omakotitaloja, kun jossain vaiheessa kysyntää oli yli 200-neliöisistä taloista.

-Energiankulutus ja lämmöntuotto merkitsevät nyt enemmän, Pehkonen sanoo.

Myös Ryypön mukaan nyt on vallalla trendi, ettei turhia neliöitä ja älyttömän suuria asuntoja haluta. Hänen arvionsa mukaan 100–140 neliömetrin omakotitaloilla on eniten kysyntää ja plussaa tulee sijainnista kunnan keskustan läheisyydessä.

 

Ryypön mukaan aiemmin kriteerit täyttäviä omakotitaloja on tullut myyntiin tasaisesti, viime aikoina myyjät ovat olleet varovaisempia. Ryyppö arvelee taustalla kummittelevan ajatuksen siitä, että asunnot käyvät kaupaksi huonosti. Hänkin toteaa kaupan käyvän, kunhan ostajan kriteerit täyttyvät.

-Moni 1980–90-luvulla omakotitalon rakentanut on jäämässä tai jäänyt eläkkeelle. Heillä on aikaa laittaa taloa ja he haluavat asua omakotitalossa. Itse ainakin haluaisin siinä elämänvaiheessa asua mökillä ja hankkia kaupungista helposti hoidettavan asunnon, Ryyppö vihjaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti