Lounais-Häme

Omakotitalojen hintakehitys eri alueilla repesi – Ekonomisti kaipaa romutuspalkkion sijaan veroviilausta

Viime vuonna neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla yli kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna.
Vanhojen omakotitalojen hinnat kehittyvät hyvin eri suuntiin pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhojen omakotitalojen hinnat kehittyvät hyvin eri suuntiin pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vanhojen omakotitalojen hintakehitykset pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa poikkesivat jyrkästi toisistaan loppuvuonna, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 8,8 prosenttia loka-joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna. Muualla maassa ne laskivat 2,3 prosenttia. Koko maassa hinnat laskivat keskimäärin 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa, että koska pääkaupunkiseudulla omakotitalokauppoja tehdään melko vähän, muun maan tilannetta kuvaava luku lienee tilastollisesti luotettavampi. Hän ei silti väheksy isoja trendieroja.

– Saattaa jopa olla, että oikea hintakehitys pääkaupunkiseudun ulkopuolella on vieläkin synkempi, koska asuntojen hintaindeksit lasketaan tehdyistä kaupoista, Brotherus sanoo.

Vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli runsaat 1 570 euroa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta oli yli 3 100 euroa, kun muualla maassa se oli runsaat 1 430 euroa.

Ekonomisti: Romutuspalkkiot voisivat olla ”kuolemansuudelma”

Alueiden eritahtisuuden takana ovat Brotheruksen mukaan isot väestötrendit. Ikääntyminen ja syntyvyyden lasku iskevät nimenomaan omakotitalojen kysyntään, hän sanoo.

Julkisuudessa on ehdotettu romutuspalkkiota alueille, joissa asuntojen hinnat laskevat ja asuntojen myynti on vaikeaa. Brotherus ei lämpene ehdotukselle. Hänen mukaansa valtion ei tule ottaa pois asunnonomistajuuteen liittyviä riskejä. Lisäksi palkkio saattaisi olla kuolemansuudelma sen piiriin kuuluville alueille.

– Jos alueelta saa romutuspalkkioita, tarkoittaako se sitä, että jatkossa siltä alueelta kukaan ei uskalla ostaa asuntoja, kun se on valtion toimesta tuomittu romutettavaksi alueeksi? Brotherus kysyy.

Muutto- tai liikkuvuusavustuksia hän sen sijaan pitää perusteltuina. Liikkuvuuden edistämiseksi hän esimerkiksi viilaisi varainsiirtoveroa.

Kauppa kävi hintojen putoamisesta huolimatta

Hintakehityksen tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä. Tilastokeskus käyttää sen laadintaan kiinteistöjen kauppahintarekisteriä, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Tilasto kattaa omalla tontilla sijaitsevat omakotitalot.

Koko vuoden aikana vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat prosentilla koko maassa. Pääkaupunkiseudulla nähtiin yli kahden prosentin nousu ja muualla maassa runsaan prosentin lasku.

Omakotitalojen kauppoja tehtiin vuonna 2019 koko maassa yli neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Pääkaupunkiseudulla kasvua tapahtui yli viidenneksen verran, ja muuallakin maassa lisäystä tuli runsaat kolme prosenttia. STT

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic