Lounais-Häme

Omasta navasta katse koko alueeseen

Valtakunnallinen yritys ei Filatovin mukaan takaa paikallisia palveluja Forssan seudulle.

– On paljon auki asioita, jotka ovat neuvottelu- ja yrityssalaisuuden piirissä.

Oma Hämeen ohjausryhmä totesi maanantaina yksimielisesti, että maakunnan yhteiselle sote-valmistelulle pitää antaa mahdollisuus lausumiseen ja laajaan riskiarviointiin ennen päätöksentekoa osaulkoistusten palvelu- ja osakassopimuksista sekä perustettavan yhtiön yhtiöjärjestyksestä.

– Oman edun turvaaminen on ymmärrettävää, mutta on katsottava koko aluetta, Filatov sanoo.

– Rahaa ei tule julkiselle puolelle mistään lisää.

– On selvää, että etäisyydet ovat täällä sen verran suuria, että tarvitaan ympärivuorokautista päivystystä jollain tasolla.

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) on tyytyväinen, kun hänellä on nyt aikaa panostaa maakunnallisiin asioihin kuten Hämeen liiton ja Oma Hämeen ohjausryhmän puheenjohtajuuksiin.

Olennaista sote-uudistuksessa on hänestä se, että Hämeen kaikki seutukunnat voivat suhtautua palveluverkkonsa säilymiseen suhteellisen tyytyväisinä. Lisäksi maakuntahallinnon uudistus mullistaa mm. työvoimapalveluja.

– Miten käy työvoiman palvelukeskusten, kun kuntien rooli vähenee? Filatov kysyy. Hän vastustaa pakkoyhtiöittämistä niin työvoima- kuin sote-puolellakin.

Oma Häme marssii uudistuksen eturintamassa, kun taas Filatovin puolue pyrkii eduskunnassa jarruttaen siihen, ettei pakkoyhtiöittämistä tule eikä valinnanvapaus johda ojasta allikkoon. Filatov myöntää ideologisen ristiriidan, mutta haluaa pragmaattisena ajaa alueen parasta, kun hallituspuolueilla on kuitenkin valta.

Filatov sanoo olevansa hyvillä mielin, vaikka ei jatkakaan SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajana. Hämeen sosialidemokraattien tarve saada edustajansa näköalapaikalle täyttyi puoluekokouksessa, kun lahtelainen Ville Skinnari pääsi puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Näin Filatov luopui ehdokkuudestaan puoluevaltuuston johtoon.

– Sen verran pitkään olen kuvioissa ollut, että mielelläni annan tilaa, jos saadaan ihmisiä läpi.

Puoluevaltuustoon 2017–2020 valittiin Hämeestä mm. Kaisa Lepola Forssasta ja varalle Ismo Ojansuu Tammelasta.

SDP:n voitto kuntavaaleissa ei ole Filatovin mukaan taputeltu. Paljon on kiinni ehdokasasettelusta, vaikka puolueen yleinen kannatus heijastunee tulokseen.

Oppositiopaikka ei takaa Filatovin mukaan enää automaattisesti voittoa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tosin hallituksen yhtiöittämishalu edustaa juuri sitä, mitä SDP:n on helppo vastustaa.

– Jokainen puolue haluaa valtaa. Politiikkaan pystyy vaikuttamaan enemmän hallituksesta kuin oppositiosta

Filatov vieraili Forssassa maanantaina Lounais-Hämeen Wanhojen Tovereiden vuosikokouksen yhteydessä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti