Lounais-Häme Tammela

Omatoimikirjasto avataan Tammelan kunnantalolla vuonna 2020

Kuntalaispalaute ratkaisi pitkään vallinneen kirjasto-ongelman. Kunnanhallitus pienensi merkittävästi suunnitteluun ja toteutukseen esitettyä määrärahaa.
Tammelan kunnan kaavoittaja Miika Tuen tekemä havainnekuva antaa osviittaa siitä, miltä Tammelan kunnankirjasto kunnantalon aulasta katsottuna näyttää.

Samaan aikaan kun Helsingissä juhlitaan uuden keskustakirjaston Oodin avajaisia, myös Tammelassa on aihetta ainakin pienimuotoisiin kirjastojuhliin. Kunnanhallitus nimittäin siunasi pitkään vireillä olleen ajatuksen siitä, että Suomen pienimpiin kirjastoihin lukeutuva Tammelan kirjasto saa uudenaikaiset tilat Tammelan kunnantalolta.

Iso merkitys kirjastohankkeen etenemisessä oli kuntalaispalautteella. Tammelan sivistyslautakunta päätti viime lokakuussa perustaa kumppanuuspöydän kirjaston kehittämiseksi. Kumppanuuspöydän tarkoitus oli osallistaa kuntalaisia päätöksentekoon.

Tammikuussa valittiin avoimessa keskustelutilaisuudessa pöydän jäsenet. Kumppanuuspöytä totesi, ettei kirjaston toiminnan kehittäminen ja saattaminen uuden kirjastolain vaatimalle tasolle onnistu nykyisissä tiloissa. Se päätyi esittämään, että kirjasto siirretään kunnantalon ensimmäiseen kerrokseen ja se varustetaan niin sanotuksi omatoimikirjastoksi.

Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen sanoo, että kokemukset kumppanuuspöydästä olivat positiiviset. Hän arvelee, että viesti päättäjille meni paremmin perille kuin virkamiesten kautta.

Omatoimikirjastolla tarkoitetaan sitä, että kirjastossa voi käydä myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Kulku kirjastoon onnistuu henkilökohtaisella kulkukortilla ja tiloihin asennetaan valvontakamerat.

– On haluttu pidentää aukioloaikoja, muttei ole varaa palkata lisää henkilökuntaa. Omatoimikirjasto on tähän se vaihtoehto ja se myös palvelee Tammelan vapaa-ajan asukkaita, Ojanen sanoo.

Omatoimikirjasto tuo monta haastetta, etenkin kun kunnantalo on myös kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella käytössä. Myös häiriökäyttäytymisen estämiseen on panostettava.

Kirjaston aukioloajat on tarkoitus pitää ennallaan henkilökunnan läsnäolon osalta, eli kokonaan se ei itsepalvelukirjastoksi muutu. Myös kirjastoauton on tarkoitus palvella entiseen tapaan.

Alkuperäinen esitys oli, että kunnanvaltuusto varaa vuosille 2019–2020 yhteensä 450 000 euroa kirjaston suunnitteluun ja toteutukseen. Tammelan kunnanhallitus päätti turvautua riisutumpaan sekä edullisempaan malliin ja varasi kirjaston suunnitteluun ja toteutukseen 125 000 euroa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että nykyiseen aulatilaan ja teknisten palveluiden osaan sijoittuvasta kirjastosta ei pureta väliseiniä ja kattoa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Määrärahan riittävyydestä Ojanen ei tässä vaiheessa osaa sanoa, mutta sen hän tietää, että toimivuudelle sen pienentäminen asettaa haasteita.

– Kun seinät jäävät pystyyn, se vaikeuttaa muunneltavuutta ja tekee tilan umpinaisemmaksi. Neliöt onneksi kasvavat ja päästään saman katon alle muiden toimijoiden kanssa. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic