Lounais-Häme Somero

Omatoimikirjaston käyttöönottoa pohditaan Somerolla – Ei korvaa asiakaspalvelua ja henkilökohtaista opastusta

Omatoimiaukiolo on lisäpalvelu, joka lisää palvelujen saavutettavuutta aukioloaikojen laajenemisella.
Someron kirjasto on saanut asiakaskyselyssä erinomaisia arvosanoja, mutta asiakkaat ovat kuitenkin toivoneet parannusta aukioloaikoihin. Omatoimiaukiolo voisi lisätä palvelujen saavutettavuutta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron kirjasto on saanut asiakaskyselyssä erinomaisia arvosanoja, mutta asiakkaat ovat kuitenkin toivoneet parannusta aukioloaikoihin. Omatoimiaukiolo voisi lisätä palvelujen saavutettavuutta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Omatoimikirjaston käyttöönottoa pohditaan Somerolla. Sivistyslautakunta päätti, että omatoimikirjaston toteuttamista ei kuitenkaan oteta vielä kaupungin ensi vuoden budjettiin, vaan asiasta kaivataan lisäselvityksiä.

– Lautakunta ei ollut omatoimikirjastoa vastaan vaan kaipaamme siitä vielä lisätietoja. Hanke voidaan myös toteuttaa askeleittain, ja se voi olla isona osana Kiiruun kampusalueen kehittämishanketta, jota on tarkoitus viedä eteenpäin ensi keväänä. Sivistystoimen ja kirjaston väki on lisäksi menossa lokakuun alussa Karkkilaan tutustumaan siellä olemaan omatoimikirjastoon, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Kati Fonsell-Laurila (kok.) kertoo.

Jos omatoimikirjasto päätetään toteuttaa, Fonsell-Laurilan mukaan vielä on myös auki päädyttäisiinkö laajaan vai suppeampaan vaihtoehtoon.

Laaja omatoimikäyttö tarkoittaisi mahdollisuutta käyttää kirjaston tiloja ja kokoelmaa myös iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi kello 7–21 silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Suppeampi omatoimikäyttö tarkoittaisi mahdollisuutta käyttää kirjastoa aina silloin, kun henkilökunta on paikalla eli siis myös varsinaisten asiakaspalveluaikojen ulkopuolella esimerkiksi kello 8–19.

Sivistyslautakunnan mukaan omatoimiaukiolo ei korvaa asiakaspalvelua ja henkilökohtaista opastusta, vaan kirjaston tulee edelleen tarjota asiakaspalvelua varsinaisina aukioloaikoina. Omatoimiaukiolo on lisäpalvelu, joka lisää palvelujen saavutettavuutta aukioloaikojen laajenemisella. Vaikka omatoimikäyttö yleensä lisää henkilökunnan työmäärää, se mahdollistaa myös aukioloaikojen joustavamman suunnittelun ja esimerkiksi päivittäisestä ilta-asiakaspalvelusta luopumisen, jos kaupungin taloustilanne sitä jossain vaiheessa edellyttää.

Aluehallintovirasto voi myöntää omatoimikirjastojen toteuttamiseen rahoitusta, jos hankkeella parannetaan kirjastopalveluiden saatavuutta. AVI:n kirjastojen kehittämishankkeiden hakuaika on marras–joulukuussa.

Jos Somerolla päädytään kirjaston laajaan omatoimikäyttöön, sivistystoimen investointibudjettiin tarvittaisiin 13 000 euroa ja teknisen toimen investointibudjettiin 60 000 euroa. Teknisen toimen investoinneista noin puolet omatoimikäytön edellyttämistä investoinneista tulisi joka tapauksessa toteuttaa muista syistä lähivuosien aikana. Lisäksi tulisi varata tietohallinnon budjettiin 2 000 euroa vuodessa omatoimijärjestelmän ylläpito- ja tukikustannuksiin ja kameravalvonnan ylläpitokuluihin sekä kirjaston budjettiin 2 000 euroa vartiointiin.

Omatoimikäytön suppeammassa vaihtoehdossa varattaisiin sivistystoimen investointibudjettiin 8 000 euroa. Tällä rahalla voidaan hankkia lainaus- ja palautusautomaatit sekä niiden yhteyteen sopivat kalusteet. Tämä mahdollistaa kirjaston aineiston lainaamisen aina henkilökunnan ollessa paikalla myös varsinaisten asiakaspalveluaikojen ulkopuolella. Myös tässä vaihtoehdossa tulisi lisäksi harkita 16 000 euroa maksavien RFID-tunnisteiden hankintaa. Lisäksi tulisi varata tietohallinnon budjettiin 1 000 euroa vuodessa automaattien ylläpito- ja tukikustannuksiin. Hankintaan voidaan hakea valtionrahoitusta, mikä on 75 prosenttia kustannuksista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic