Lounais-Häme

Omenasato on myöhässä, mutta laatu on hyvä

ProAgrian puutarha- ja erikoiskasviasiantuntija Marja Kallela kertoo, että omenat eivät tänä kesänä ole kypsyneet aivan normaalissa tahdissa.

-Kesälajikkeet ovat kypsiä ja varhaisemmat syyslajikkeet alkavat kypsyä nyt, Kallela kertoo.

Kesäomenoita on saanut jo parisen viikkoa. Syysomenat ovat vielä hieman raakoja.

Sato kotipuutarhoissa on hiukan pienempi kuin viime vuonna, mutta ammattipuutarhureilla tilanne on pysynyt keskimäärin ennallaan.

Kallela toteaa, että omenapuiden sato on yleensäkin hiukan jaksottaista: viime vuoden sato oli kotipuutarhoissa hyvä, joten tänä vuonna satoa saadaan vähemmän.

Omenapuut ovat myös saaneet olla suhteellisen rauhassa sekä hyönteisiltä että taudeilta.

-Pihlajanmarjakoita ei nyt ole, joten omenat ovat puhtaita, kasviasiantuntija kertoo.

Pihlajanmarjakoin toukat kaivautuvat omenoihin, jos pihlajanmarjoja ei ole.

Muumiotautia omenoissa on tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, vaikka kesä oli kostea. Pelkkä kosteus sinänsä ei välttämättä lisää sienitautien kehittymistä: muumiotauti vaatii sekä lämpöä että kosteutta.

Monet suomalaiset omenalajikkeet ovat melko alttiita muumiotaudille.

-Niiden pehmeä kuori on arempi sienitaudeille.

Kotipuutarhoissa muumiotaudin torjumiseen Kallela neuvoo keräämään omenat ja hävittämään niin, että ne maatuvat. Kompostoria hän ei hävittämiseen välttämättä suosittele, mutta omenat voi haudata syrjemmälle maakuoppaan.

Aivan puun lähelle hän ei kuitenkaan kuoppaa suosittele.

-Se voi vahingoittaa juuria.

Omenarupeen tepsii lehtien hävittäminen, sillä omenarupi tarttuu hedelmiin lehdistä.

Forssan Marttojen puheenjohtaja Aino-Maija Liimatta neuvoo, että jos omenoita kertyy paljon, niistä kannattaa tehdä hilloa tai mehua. Lisäksi omenoista voi tehdä monenlaisia jälkiruokia. Omenapaistokset ja -piirakat ovat useimmille tuttuja, mutta reseptejä voi myös soveltaa ja käyttää omenaa jonkin muun täytteen tilalla.

-Leivonnassakin voi tehdä pullaa niin, että käyttää omenamehua maidon sijasta. Korvapuustiin voi lisätä täytteeksi omenahilloa. Silloin vain jättää kanelitäytteestä sokerin pois, Liimatta vinkkaa.

Omenahillon tekeminen on suhteellisen yksinkertaista, kertoo puheenjohtaja. Hän kuorii omenat palasina kattilaan ja kuumentaa pienessä vesimäärässä niin kauan, että ne pehmenevät.

Pehmeäkuorisia omenoita ei välttämättä tarvitse kuoria. Kun omenanpalat ovat pehmenneet, hän murskaa ne sauvasekoittimella ja lisää joukkoon hillosokeria. Sen jälkeen omenasosetta keitetään vielä kymmenisen minuuttia. Siinä kaikki.

-Mutta keittämistä täytyy valvoa. Sose palaa helposti pohjaan, Liimatta lisää.

Hilloon voi käyttää yhtä tai useampaa omenalaatua omien mieltymysten mukaan. Jos ei halua pakastaa hilloa, se täytyy säilöä kuumennettuihin purkkeihin ja sulkea tiiviisti. Sen jälkeen purkkeja voi säilyttää kylmäkellarissa.

Forssan seudulla on myös muutamia mehuasemia, joihin voi viedä omenansa mehustettaviksi.

-Tuore omenamehu kannattaa pakastaa heti, neuvoo Tuula Kuusniemi Matkun mehuasemalta.

Mehu säilyy kuumentamattomana kylmässä vain pari päivää.

Jos mehua haluaa säilyttää pitempään, sen voi kuumentaa noin 80 asteeseen ja säilöä ilmatiiviisti kuumiin pulloihin. Näin mehu säilyy pimeässä kylmäkellarissa joitakin kuukausia.

Kuusniemi kertoo, että lähialueilla omenasato on myöhässä noin kuukauden verran, mutta kypsyy nyt nopeasti.

Hän on huomannut, että innostus säilöntään on taas nousussa nuorempienkin keskuudessa.

-On se tuore omenamehu vain niin hyvää, Kuusniemi kehuu. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic