Lounais-Häme Forssa

"Omia etuja pitää ajaa aktiivisesti" – Uusi puheenjohtaja Antti Niemi tuo Kuhankosken Killan toimintaan yritysmaailmasta tuttua ajattelua

Antti Niemi kaipaa Forssaan myös taidetaloa, jossa voisi pitää taidenäyttelyitä ja järjestää konsertteja ja muita kulttuuritilaisuuksia.
Kuhankosken Killan tuore puheenjohtaja Antti Niemi odottaa 4.–5.9. pidettävää Sillanalusnäyttelyä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhankosken Killan tuore puheenjohtaja Antti Niemi odottaa 4.–5.9. pidettävää Sillanalusnäyttelyä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan uusi puheenjohtaja Antti Niemi, 68, kannustaa seuran jäseniä toimimaan aktiivisesti.

– Forssan seutukunta on saanut väestömääräänsä nähden taiteen ja kulttuurin saralla vähemmän tukea kuin muut alueet. Kasvukeskukset vievät helposti apurahat pienemmiltä seutukunnilta, joissa asioita on totuttu tekemään talkoilla, Niemi sanoo.

Niemi toteaa, että Forssan seudun taiteilijoilla on myös peiliin katsomisen paikka, sillä omia etuja pitää ajaa aktiivisesti.

– Killan puheenjohtajana haluan edistää sitä, että seudun taiteilijat ja muut kulttuurialan tekijät voivat olla ammatinharjoittajia. Työstä tulisi saada myös elantoa eikä tehdä kaikkea talkootyönä.

Niemi kaipaa Forssaan myös taidetaloa, jossa voisi pitää taidenäyttelyitä ja järjestää konsertteja ja muita kulttuuritilaisuuksia.

– Vaikka kirjastossa ja museossa on erinomaiset näyttelytilat, yhdistykseltä puuttuvat omat kiinteät näyttelytilat. Killan pitää toimia aktiivisesti näiden tilojen hankkimisessa. Tarkoitukseen sopivia tyhjiä tiloja kyllä löytyy. Näitä ovat esimerkiksi makasiinit, voimalaitos tai Viksbergin viljelypalstojen vanha talousrakennus, Niemi sanoo.

Kattava historiikki tavoitteena

Kuhankosken Kiltaan kuuluu nyt vajaat 150 jäsentä, joista valtaosa asuu Forssan seutukunnassa. Niemi toteaa, että taide kuuluu kaikille ja myös Kuhankosken Kilta on avoin kaikille, niin ammattilaisille, amatööreille kuin harrastelijoillekin. Hän toivottaa mukaan myös kuvataidekoulun nuoret. Harrastajille suunnattua avointa työpajatoimintaa on myös tarkoitus laajentaa.

– Olen mukana myös Kulttuuriyhdistys Kuvion hallituksessa, ja Killan kannattaa lisätä yhteistyötään sen sekä myös muiden seudun yhdistysten ja kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Niemi toimii myös Forssan Rotaryklubin presidenttinä ja kuuluu Lounais-Hämeen Musiikkipäivien hallitukseen.

Kuhankosken Killalla on takanaan jo noin 70-vuotinen historia, ja Niemen tavoitteena on, että yhdistykselle tehdään kattava historiikki.

– Killan tekemää arvokasta työtä ei ole dokumentoitu ainakaan 30 viimeiseen vuoteen, joten historiikin tekemiselle olisi jo aika.

Killan toimintaan pohjalaista ajattelua

Niemi on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, ja hän muutti Forssaan viisi vuotta sitten niin ikään Kuhankosken Kiltaan kuuluvan puolisonsa Jaana Luomalan myötä. Luomala toimii Killan varapuheenjohtajana.

– Olen syntynyt Ilmajoella Munakan kylässä ja käynyt kouluni Seinäjoella. Työurastani olen tehnyt kymmenen vuotta lääketeollisuuden parissa ja 30 vuotta yrityskouluttajana ja -konsulttina markkinoinnin ja myynnin saralla. Haluan tuoda myös Kuhankosken Kiltaan pohjalaista ajattelua ja yritysmaailmasta tuttua toimintatapaa niin, että toimeen tartutaan itse eikä odoteta, että esimerkiksi valtio, kaupunki tai seurakunta rientäisi apuun, Niemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Antti Niemi on maalannut tempera- ja akryyliteoksen Jussi-paidasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Antti Niemi on maalannut tempera- ja akryyliteoksen Jussi-paidasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Niemen siirrettyä eläkkeelle myös harrastuksille jäi aikaa, ja taide on yksi hänen tärkeimmistä harrastuksistaan.

– Olen ikuinen opiskelija, ja suoritimme puolisoni kanssa Lapin yliopiston alaiset kuvataiteen perusopinnot Forssan kuvataidekoulussa. Nyt suoritamme kuvataiteen aineopintoja. Lisäksi opiskelen Hämeenlinnassa Jyväskylän yliopiston järjestämiä kirjoittamisen perusopintoja ja aion jatkaa sen jälkeen aineopintojen suorittamista, Niemi sanoo. FL

Lue myös: Kuhankosken Kilta sai uuden puheenjohtajan: Antti Niemi ottaa vetovastuun (FL 19.8.2020)

Luitko tämän? Pompom-pusikko ja Pohjanmaa! – Killan kesänäyttelyssä teema on vapaa (FL 17.6.2020)

Juttua muokattu 2.9. klo 9.51: Korjattu tieto Sillanalusnäyttelyn historiasta ja lisätty ensimmäisen näyttelyn ajankohta.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic