Lounais-Häme

Omien siipien kokeilu johti yrittäjyyteen

 

Yrittäjyyttä on takana vasta kaksi viikkoa, mutta siitä ajasta Auli Erkkilä on nauttinut täysin siemauksin.

Oman siivousliikkeen perustamisen jälkeen työstä on kadonnut aikataulupaineet ja suorittaminen.

-Nyt voin itse säädellä omaa ajankäyttöäni. Sosiaalinen kontakti on minulle aina ollut tässä työssä kaikkein tärkeintä. Nyt minun ei tarvitse päätä pahkaa rymytä asiakkaan luokse, suorittaa askareita ja sanoa kiitos ja hei. Vaikka teen työni tehokkaasti, minulla on silti työn lomassa riittävästi aikaa vaihdella ajatuksia asiakkaiden kanssa.

-Esimerkiksi monella ikääntyneellä ei ole liiaksi juttukavereita ympärillään. Imuri ja moppi heiluvat siitä huolimatta, että samanaikaisesti juttelemme. Ikäihmisillä on ihanaa elämänkokemusta ja muistoja, joita on tajutonta kuunnella. Heidän nuoruuden kokemuksiensa kuunteleminen on kullanarvoista, eikä sitä samaa voi saada kirjoista ja kansista.

Erkkilä on yksi Suomen itsensätyöllistäjistä tai yksinyrittäjistä, joiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Suomen Yrittäjät kertoo, että yksinyrittäjiä on jo reilusti yli puolet Suomen yrittäjistä. Yksinyrittäjiä on Suomen Yrittäjien mukaan 177000.

Itsensätyöllistäjien määrän kasvua on pidetty yhtenä viime vuosien selkeimpänä työmarkkinatrendinä. Tilastokeskuksen mukaan itsensätyöllistäjiä on jo 37000 enemmän kuin vuosituhannen vaihteessa. Viime vuonna 15–64-vuotiaita itsensätyöllistäjiä oli 157 000.

Itsensätyöllistäjiksi lasketaan yksinyrittäjien lisäksi ammatinharjoittajat, freelancerit ja yrittäjämäisesti työskentelevät apurahansaajat.

Tilastokeskuksen mukaan itsensätyöllistäjäksi päädytään kolmea reittiä. Valtaosa on yrittäjähakuisia, jotka ovat valinneet yrittäjämäisen työskentelyn omasta halustaan. Viidennes päätyy yrittäjäksi olosuhteiden pakosta.

Loppujen noin 40 prosentin kohdalla sattumallakin on osuutensa asiaan. He ikään kuin ajautuvat yrittäjyyteen tai tarttuvat tilaisuuteen sen tullessa kohdalle.

Erkkilälle oman siivousliikkeen perustaminen oli oikeastaan yhdistelmä yrittäjähakuisuutta ja tilaisuuteen tarttumista.

Erkkilällä oli takanaan pitkä työura toimistotöissä, kun hän vuonna 2006 vaihtoi siivousalalle. Ennen pitkää Erkkilä suoritti laitoshuoltajan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena ja siirtyi valmistuttuaan palkkatyöhön kotihoivayritykseen. Työnkuvaan kuului kotipalvelutöitä, kuten siivousta, kaupassakäyntiä ja muuta ei-terveydenhoidollista työtä.

Neljän ja puolen vuoden työsuhteen jälkeen Erkkilä laittoi pyörät pyörimään oman toiminimensä perustamiseksi.

-Ajattelin, että nyt on korkea aika kokeilla omia siipiäni.

Yrityksensä tulevaisuuden Erkkilä näkee valoisana, sillä kotipalveluavun käyttäminen on Erkkilän mukaan yleistymässä Lounais-Hämeessäkin.

-Ihmiset haluavat käyttää oman vähäisen vapaa-aikansa muuhun kuin siivoukseen. Siksi lapsiperheetkin palkkaavat nykyään siivousapua, Erkkilä sanoo.

Siivousliikkeen toimintaan haetaan siis kasvua, mutta tarkoitus on tehdä töitä yksin myös jatkossa.

-Olen luottavainen yhden naisen voimaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic