Lounais-Häme Forssa

Omistusasunto on myös monen forssalaisnuoren haave, vaikka vuokra-asuminen yleistyy

Kuvaaja: Seppo Pessinen

Rakennusliitto RT:n selvitykseen vastanneista nuorista enemmistö asuisi tulevaisuudessa mieluiten omistusasunnossa.

Kyselyyn vastasi lähes 2000 Pohjoismaissa asuvaa 18–25-vuotiasta.

Suomalaisista vastaajista 94 prosenttia ilmoitti asuvansa 10 vuoden päästä mieluiten omistusasunnossa, jos saisi vapaasti valita.

Tulos ei täysin istu nykyiseen asumistrendiin, jossa vuokra-asuminen kasvattaa suosiotaan. Kaupungistuminen, yksin asumisen suosio, vihreät arvot, vapaus ja mahdollisuus nopeisiin muutoksiin ovat tämän päivän ilmiöitä. Näihin vastaa parhaiten vuokra-asuminen.

Forssalaisnuoret haaveilevat omistusasunnosta

Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Mikko Ryyppö on kuitenkin sitä mieltä, että trendit muuttuvat hitaasti. Hänen mielestään suomalaiset ovat vielä toistaiseksi omistajakansaa.

Ryyppö on huomannut, että myös Forssan seudulla nuoret haaveilevat omasta asunnosta.

– Nuoretkin tiedostavat, että omassa asunnossa raha säilyy jemmassa. Seudullamme asunnot ovat kohtuuhintaisia, joten lainaa voi maksaa kuukaudessa pois saman verran kuin maksaisi vuokraa, Ryyppö sanoo.

Hänen mukaansa poikkeuksen tekevät sellaiset henkilöt, jotka ovat vielä epävarmoja siitä, mihin asettuvat tulevaisuudessa.

– Voi olla, että omistusasuminen kiinnostaa 10 tai 20 vuoden päästä nykyistä vähemmän, mutta ainakin seudullamme omistusasuntoa pidetään yhä myönteisenä asiana, joka sitoo paikkakunnalle, Ryyppö sanoo.

Hän muistuttaa, että on eri asia ostaa asunto Forssasta kuin Helsingin Ullanlinnasta, jossa vuokra-asuminen on selvästi edullisempaa kuin asunnon omistaminen.

Moni tyytyväinen nykyiseenkin tilanteeseen

Rakennusteollisuuden mukaan ensiasunnon ostoon suunnattu asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP on tällä vuosikymmenellä kasvattanut suosiotaan. Suosion kasvu on yksi merkki siitä, että vuokra-asumisen yleistymisestä huolimatta oma asunto on monelle haave. Kyselyyn vastanneet nuoret kertoivat varautuvansa oman asunnon ostoon säästämällä ja hankkimalla hyväpalkkaisen työn.

Selvityksen mukaan suomalaisnuoret näyttävät kuitenkin olevan varsin tyytyväisiä nykyiseenkin asumistilanteensa. Peräti 87 prosenttia vastaajista pitää asumiskustannuksiaan kohtuullisina asunnon sijaintiin ja ominaisuuksiin nähden. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti