Lounais-Häme

On aika laittaa heijastin vilkkumaan, jotta autoilija saa merkin näkymättömästä

Sunnuntaina vietettiin valtakunnallista heijastinpäivää. Samalla alkoi heijastinkampanja, jonka avulla yritetään kannustaa suomalaisia kiinnittämään heijastin paikoilleen viimeistään nyt.

Liikenneturvan seurantojen mukaan heijastinta käyttää pimeällä joka toinen jalankulkija.

Forssassa tilanne ei ehkä ole niin hyvä.

Hämeen poliisilaitoksen Forssan poliisiaseman ylikonstaapelin Jouni Rauduksen mukaan ihmiset eivät nimittäin nykypäivänä juuri käytä heijastinta.

-Oman turvallisuuden takia heijastinta kannattaisi käyttää, jotta autoilijat osaisivat varautua tien laidassa kävelijään.

Ongelmaksi heijastamattomuus muuttuu erityisesti taajamissa.

-Esimerkiksi ravintoloista lähtijät kulkevat pimeässä eikä heillä ole heijastimia.

Vaikka poliisilla ei riitä aika heijastintarkkailuun, niin Raudus kertoo, että poliisipartio joutuu silloin tällöin pysähtymään ja antamaan öisellä kadulla kävelijälle heijastimen, jos niitä autossa on, tai jopa kuskaamaan pimeässä kulkijan kotiin.

-Parempi viedä kävelijä kyydillä kotiin kuin jättää kävelemään pimeälle tielle ilman heijastinta, konstaapeli sanoo.

Heijastinliivit ovat työssäkäyvien pelastus. Tosin Rauduksen mukaan niitä saisi käyttää vielä useampi.

-Päiväkotilapset alkavat olla hyvin merkattuja.

Heijastin kehitettiin Suomessa 1950-luvulla. Liikenneturvan suunnittelijan Laura Loikkasen mukaan heijastimen paikalla on merkitystä.

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin lähteeseen. Heijastinta käyttävä erottuu auton ratista jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

-Hyvä paikka heijastimelle on esimerkiksi hihansuu tai lahje. Riippuvan heijastimen kannattaa antaa roikkua vapaasti niin, että se heiluu noin polven korkeudella. Kun heijastimen kiinnittää molemmin puolin, erottuu myös eri suunnista, Loikkanen kertoo.

Liikenneturvan tiedottaja Minna Saarinen taas toteaa, että Liikenneturvan kyselyistä selviää, että ihmiset toivovat läheistensä käyttävän heijastinta.

Heijastinkampanjan nettisivuilla ihmiset voivat lähettää heijastintervehdyksiä läheisilleen.

-Välittämällä pienen heijastinviestin kannustaa paitsi heijastimen käyttöön, niin kertoo myös siitä, että toinen on tärkeä.

Vanha heijastin ei toimi niin kuin uusi.

-Heijastimen tehokkuuden voi testata kännykän kameralla. Jos salaman kanssa otetussa kuvassa heijastimen kohdat eivät erotu selkeästi, heijastin ei enää toimi, Vakuutusyhtiö Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vinkkaa.

Heijastavasta langasta voi myös neuloa itselleen heijastinkaulahuivin tai lapaset.

-Heijastavalla spray-maalilla taas voi maalata esimerkiksi pyöräilykypärän heijastavaksi. FL

Näkymättömyys huolestuttaa
Tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen on melko tai erittäin huolestunut näkyvyydestään pimeällä.Yli yhdeksän kymmenestä kokee heijastimen lisäävän merkittävästi jalankulkijan turvallisuutta.Silti vain42prosenttia suomalaisista käyttää aina heijastinta pimeällä liikkuessaan.Kaikista vähiten heijastinta käyttävät nuoret miehet. Useampi pitää heijastinta koirallaan kuin itsellään.Naiset ovat miehiä huolestuneempia näkyvyydestään pimeällä.Iän myötä huolestuneisuus kasvaa.Pääselitys sille, miksi heijastinta ei käytetä, on sen unohtuminen.Lähde: Vakuutusyhtiö If:in syksyllä teettämä kyselytutkimus.

Uusimmat

Fingerpori

comic