Lounais-Häme Tammela

"On helppo sanoa, että 'totta kai lapsen etu on tärkeä'" – Tammelassa lapsiystävällisyys on viety kuitenkin konkretiaan

Tammelan kunnan henkilöstö on saatu yhteisen asian taakse.
Saamamme tunnustus on kiitos koko Tammelan kunnan henkilöstölle, joka on sitoutunut tekemään töitä lasten hyväksi, lapsiystävällinen kunta -hankkeen koordinaattori Emmi Romppainen Tammelan kunnasta sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
- Saamamme tunnustus on kiitos koko Tammelan kunnan henkilöstölle, joka on sitoutunut tekemään töitä lasten hyväksi, lapsiystävällinen kunta -hankkeen koordinaattori Emmi Romppainen Tammelan kunnasta sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ennen kaikkea hatunnosto ja tunnustus koko kunnan henkilöstölle – niin Tammelan kunnan Mari Haapanen ja Emmi Romppainen tiivistävät kunnan tällä viikolla saaman valtakunnallisen Kunteko-palkinnon.

Kunta- ja maakunta-alan kehittämisohjelma Kunteko palkitsi Tammelan kehittämistyöstään lapsiystävällisenä kuntana.

– Mielestäni tunnustus kertoo siitä, että tällä hetkellä yhteiskunnassamme arvostetaan tämänkaltaista työtä, lapsiystävällinen kunta -hankkeen koordinaattori Romppainen sanoo.

Romppainen sanoo, että viime vuosina on koko Suomen tasolla tajuttu siirtyä lapsiystävällisyydessä ja lapsen oikeuksien toteuttamisessa puheista konkretiaan.

– On helppo sanoa, että ”joo, totta kai lapsen etu on tärkeä”, mutta on täysin eri asia toteuttaa sitä jokapäiväisessä arjessa.

Tammelan kunta pokkasi kunta- ja maakunta-alan kehittämisohjelma Kuntekon palkinnon tällä viikolla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan kunta pokkasi kunta- ja maakunta-alan kehittämisohjelma Kuntekon palkinnon tällä viikolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Muutakin kuin kiva ajatus

Romppainen ja sivistystoimenjohtaja Haapanen toteavat, että Tammelan kunnan henkilöstön parissa konkretian vaatimukset on tajuttu.

Tammelassa lapsiystävällisyys ei ole tänä päivänä vain kiva ajatus taustalla. Sitä toteutetaan asiaa koordinoivan Romppaisen johdolla kaikessa, mitä kunta tekee: niin varhaiskasvatuksessa kuin nuorisotyössäkin, mutta myös esimerkiksi teknisten palvelujen tai sote-puolen puolella.

– Kaikilla työntekijöillä on aito halu tehdä oma osuutensa. Tällainen työkulttuurin muutos on osoitus yhteisöllisyydestä kunnassa, Haapanen ja Romppainen kehuvat.

Tammela on tehnyt aktiivista työtä lasten oikeuksien edistämiseksi neljä vuotta, ja Unicefin tunnustuksen aiheesta Tammela sai alkuvuodesta 2018. Tunnustukselle haetaan jatkoa vuoden 2020 alussa.

 

Aiemmin aiheemmin: Nuoret halutaan aidosti mukaan päätöksentekoon Tammelassa: ”Monesti lapsia kuullaan, mutta aikuiset kuitenkin päättävät”

 

Innostus palkitsevinta

Vaikka lapset ja nuoret on nostettu esiin, heidän toiveitaan kuunnellaan ja asemaansa parannetaan, ei panostus ole keneltäkään toiselta kuntalaiselta pois.

– Lapsen etu on kaikkien kuntalaisten etu, ja lapsiystävällisessä kunnassa kaikkien on hyvä asua, Haapanen ja Romppainen sanovat.

Jos tekninen palvelu tekee lapselle esimerkiksi koulutiestä turvallisemman, tekee hän samalla tiestä turvallisemman myös ikäihmiselle, Romppainen antaa esimerkin.

Romppainen kertoo, että hänen omassa työssään lapsiystävällinen kunta -koordinaattorina parasta on nähdä tammelalaisten asettuminen asian taakse.

– Innostus kentällä on kaikkein palkitsevinta – se kun huomaa, että meillä on kunnassa poikkihallinnollinen palo tärkeän asian hyväksi.

Tammelassa lapset saavat äänensä kuuluviin. Esimerkiksi uutta kirjastoa suunnitellessa lapsilta kysyttiin toiveita. Kirjaston avajaisiin Myllykylän koulun oppilaat olivat valmistelleet laulu- ja runoesityksen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelassa lapset saavat äänensä kuuluviin. Esimerkiksi uutta kirjastoa suunnitellessa lapsilta kysyttiin toiveita. Kirjaston avajaisiin Myllykylän koulun oppilaat olivat valmistelleet laulu- ja runoesityksen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Työtä viedään koko ajan eteenpäin

Työ ei ole lapsiystävällisyyden osalta koskaan valmis, Romppainen muistuttaa. Jokaiselle vuodelle asetetaan kunnassa omat tavoitteensa.

Tänä vuonna on muun muassa kehitetty lapsivaikutusten arvioimista kaikissa kunnan päätöksissä, pyritty turvaamaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevien nuorten asemaa sekä lisätty systemaattisesti lasten osallisuutta. Osallisuus näkyy esimerkiksi Tammelan uudessa kirjastossa, jonka lastenosaston suunnittelussa kuunneltiin nuorimpien kuntalaisten toiveita.

Alusta asti toiminnan suunnittelu on ollut pitkäjänteistä, eikä kaikkia lapsiystävällisyyden tuloksia Tammelassa nähdäkään vielä vuosiin. Kunnassa uskotaan, että toiminnan hedelmiä poimitaan tulevaisuudessa hyvinvoivina nuorina ja aikuisina.

– Ajatuksena oli, että mitä paremmin lasten ja nuorten palveluja kehitetään ennaltaehkäisevästi ja oikea-aikaisesti, sitä paremmin he voivat myös tulevaisuudessa, Romppainen sanoo. FL

Lapsiystävällinen kunta

Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin kautta kunnat edistävät lapsen oikeuksien toteutumista.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen sekä Unicefin omaan kansainväliseen malliin.

Tänä vuonna lapsiystävällisyyttään Unicefin tuella kehittää 19 kuntaa.

Näistä kunnista Unicefin tunnustuksen on saanut 13 kuntaa, mukaan lukien Forssa ja Tammela.

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic