Lounais-Häme Jokioinen

"On vain nainen ja hänen vasaransa" – Espanjan Lounais-Hämeeseen vaihtanut Lucia Blasco takoo taidetta

– Taonta on minulle kuin meditaatiota. Se on niin terapeuttista ja tuntuu, että kaikki muu ympäriltä katoaa, on vain nainen ja hänen vasaransa.
Lucia Blascon takana on hänen Kauneusheijastumia-teoksensa ja edessä on Lasimeri. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lucia Blascon takana on hänen Kauneusheijastumia-teoksensa ja edessä on Lasimeri. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lucia Blasco löysi taiteelliset kykynsä ja innostuksen, kun hän ilmoittautui Jokiläänin kansalaisopiston taontakurssille. Hänen töitään on parhaillaan nähtävillä Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa.

Espanjasta Suomeen vuonna 2005 muuttanut Blasco kertoo osallistuneensa kansalaisopiston taontakurssille vuonna 2013 ja rakastuneensa taontaan välittömästi.

– Taonta on minulle kuin meditaatiota. Se on niin terapeuttista ja tuntuu, että kaikki muu ympäriltä katoaa, on vain nainen ja hänen vasaransa, Blasco sanoo.

Myöhemmin Blasco on suorittanut myös muita kansalaisopiston kursseja, joiden aiheina ovat olleet esimerkiksi keramiikka, nahka ja lasi. Raudan lisäksi hän käyttää töissään myös esimerkiksi puuta. Hänen Pehkosessa avautuneessa näyttelyssään onkin esillä eri materiaaleista tehtyjä töitä ja näiden yhdistelmiä.

– Olen kiitollinen kansalaisopiston ihanille opettajille ja sen tarjoamille opiskelumahdollisuuksille. Kansalaisopisto on todella hieno asia Suomessa, eikä Espanjassa ole vastaavaa. Haluan oppia vielä monia asioita ja kehittyä ja kasvaa paremmaksi taiteilijaksi. Olen jo ilmoittautunut kansalaisopistoon täksikin syksyksi, ja myös poikaystäväni on tulossa kanssani taontakurssille.

Hymyilevä hevonen on saanut inspiraationsa Ypäjältä, jossa Lucia Blasco asuu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hymyilevä hevonen on saanut inspiraationsa Ypäjältä, jossa Lucia Blasco asuu. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Blasco on kotoisin Espanjasta vain noin 200 asukkaan Rugatista, joka sijaitsee noin sadan kilometrin etäisyydellä Valenciasta. Blasco on akateemiselta taustaltaan mikrobiologi, ja hän työskentelee nykyään Luonnonvarakeskuksen tutkijana Jokioisilla. Hän asuu Ypäjällä.

– Saan töihini inspiraation luonnosta, kukista, eläimistä, maisemista, metsästä ja puista. Ypäjällä näen esimerkiksi paljon hevosia, joita kuvaan taiteessani, vaikka minulla itselläni ei olekaan hevosta vaan kaksi koiraa.

 

Vaikka Suomessa on esimerkiksi hyvin erilainen ilmasto kuin Espanjassa, Blasco sanoo viihtyvänsä Suomessa erittäin hyvin. Myös hänen poikaystävänsä on suomalainen.

– Suomi on valloittanut minut; täällä on niin paljon nähtävää ja tehtävää. Rakastan lunta ja pakkasta ja Suomen kaunista luontoa, metsiä ja rauhaa. Suomalaiset ovat aika hiljaisia, mutta ystäväni sanovat, etten minäkään ole aivan tyypillinen espanjalainen, koska pidän hiljaisista ihmisistä.

Blasco kertoo tekevänsä uniikkeja töitä, ja häneltä voi myös tilata teoksia vaikkapa omaan kotiinsa. Blascon töihin voi tutustua myös hänen Facebook-sivullaan Lu Taottu Taide. FL

Rautarunoja ja muita tarinoita – Kun puu pyytää rautaa pukemaan sen ja lasi täydentää niitä, Lucia Blascon näyttely Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 27.9. asti, avoinna arkisin klo 7.30–16.15.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic