Lounais-Häme Forssa

Ongelmavuokralaiset tuntuvat nopeasti vuokranantajan lompakossa

Vuokralaisen häätämiseen tai vuokrasopimuksen purkamiseen tarvittavat vuokranantajan oikeudet ovat monelta osin rajalliset.
Vuokranantajien oikeuksia pidetään liian rajallisina pahimpien ongelmatapausten nopeaan hoitamiseen. Siksi asiallisen ja nuhteettoman vuokralaisen löytäminen on entistä tärkeämpää.

Ongelmavuokralaisten määrä on varatuomari Pasi Vikmanin mukaan kasvanut viime vuosikymmenten aikana. Enää pelkkä maksukyvyttömyys ei ole ongelma, vaan myös häiriökäyttäytyminen on nostanut päätään.

– Yhä enemmän lööpeistä ja muista voi lukea, kuinka vuokrakämppiä on joko hajotettu palasiksi tai sitten ne ovat täynnä roskia tai huumeruiskuja. Jos Forssaakin ajattelee, jossa on ollut kasvupiikkejä huumeiden käytössä, niin silloin ylilyöntejä tulee väkisin myös vuokrasektorilla, Vikman kertoo.

Vikmanin mielestä huoneenvuokralaki ei ole ajan tasalla nykyisten ongelmien kanssa.

– Maailma on muuttunut melko paljon viimeisen 20 vuoden aikana eikä huoneenvuokralaki ole muuttunut juuri nimeksikään. Se ei ota kovinkaan hyvin huomioon äärimmäisiä olosuhteita tai tilanteita, vaan vuokranantaja jää melko yksin, Vikman harmittelee.

Vuokralaisen häätäminen tai vuokrasopimuksen purkaminen on pitkä prosessi, johon kaikki vuokranantajat eivät tahdo heti edes lähteä.

– Ongelmavuokralaisen pois saaminen on tehty liian vaikeaksi. Prosessi myös kestää todella kauan, minkä takia vuokrasopimuksen purkua pitäisi helpottaa ja nopeuttaa. Aikajanat ovat kohtuuttoman pitkiä ja näin ollen vuokrantulonmenetykset jatkuvat pitkiä aikoja, Realia isännöinnin yksikönpäällikkö Jari Sava sanoo.

Mitä pidempään häätöprosessi kestää, sitä kalliimmaksi se luonnollisesti tulee vuokranantajalle. Usein vuokranantaja joutuu turvautumaan oikeudessa oikeudelliseen apuun, mikä on myös yksi kuluerä.

– Oikeudenkäyttömaksut ja asiamiespalkkiot ovat varmaan suurimmat kulut, mitä vuokranantajalle tulee häätötapauksissa. Sitten tietysti asunnon tyhjä käyttö aiheuttaa tappiota. Kun asunto on vielä täynnä asukkaan tavaroita eikä sitä saa laillisesti tyhjentää, niin sen seurauksena tulee viikkojen ja kuukausien odotus, Vikman toteaa.

Vuokralaisten oikeudet ovat laajat, mikä näkyy silloin tällöin myös vuokralaisten käytöksessä.

– Vuokralaisten oikeudet on suunniteltu asiallisiin tarkoituksiin, mutta tietenkin kaikkia lakeja voi väärinkäyttää eikä huonevuokralaki ole mikään poikkeus, Vikman myöntää.

– Osa vuokralaisista tuntee oikeutensa varsin hyvin ja samalla lailla heilläkin on oikeus oikeudelliseen apuun käräjillä, Sava lisää.

Vikman kuitenkin näkee, että vuokralaisten oikeudet eivät ole liian suuret vuokranantajiin nähden.

– Minusta vuokralaisilla on ihan hyvät oikeudet ja kyllä heillä täytyy oma asunto sekä rauha olla. Sen huoneenvuokralaki pyrkii turvaamaan, mutta ääritapauksissa tilanne ei ole nykyisellään tyydyttävä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic