Lounais-Häme Forssa

Onko Forssaan noussut uusi tornitalo? – Ei, vaan Kehräämön piippua korjataan monta viikkoa suojatelineiden sisällä

Forssan maamerkin, Kehräämön piipun, korjaus on pitkälti käsityötä, uudet tiilet on erikseen työstettävä.
Kehräämön korjattavaa piippua ei vähään aikaan näy suojaustelineiden takaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kehräämön piipun rikkinäisten tiilien poispiikkaus alkoi viime keskiviikkoa heti suojatelineiden valmistuttua. Sitä mukaa piikkauksen kanssa alkaa uusien tiilien muuraus poistettujen tilalle.

Suojatut rakennustelineet pystytti ja aikanaan purkaa telineisiin erikoistunut alan yritys Telinemestari Lempäälästä.

Piipun urakoitsijana toimii Rakennus Timo Pekka oy Forssasta. Toimitusjohtaja Timo Pekka toteaa, että koko piipun verhoavat suojaustelineet estävät tiilenpalojen lentämisen kauemmas.

– Tuo on ainoa tapa tehdä työ turvallisesti. Täytyy ajatella työntekijöiden turvallisuutta ja ympäristön turvallisuutta, kun piipun alapuolella on liiketoimintaa. Minun näkemykseni mukaan ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä aika massiiviset telineet.

– Kun piippu on 36 metriä korkea, sieltähän saattaisi tuulen mukana tiilenmurusia lentää. Nyt niitä ei pääse lentelemään, kun on suojat.

– Piikkauksesta tulee pientä äänihaittaa. Muuta haittaa työstä ei ole. Muurauksesta ei kuulu mitään, Pekka sanoo.

Pölyäkään ei korjauksesta juuri synny, mutta tiilenpurua varisee piipun alle.

Korjattavia tiiliä on Timo Pekan mukaan useampi sata, mutta tarkka määrä selviää vasta työn edetessä.

Kehräämön korjattavaa piippua ei vähään aikaan näy suojaustelineiden takaa. Kuva: Lassi PuhtimäkiUrakoitsija on kaupungin kanssa käynyt läpi, millaiset tiilet ovat vaihdon tarpeessa. Tiiltä, josta on pois kynnenkokoinen pala, ei ole vielä syytä vaihtaa.

– Jos pintaa on lähtenyt enemmän irti, se tarkoittaa sitä, että tiili alkaa rapautua ja vesi pääsee tiilen sisälle ja pullauttaa lisää tiiltä pois. Vaihdettava on myös tiili, jos se on pahasti halki, Pekka sanoo.

Työn kesto on pieni arvoitus, koska työn laajuus ei ole selvinnyt. Timo Pekka epäilee, että työtä jatkuu ainakin syyskuun loppuun saakka.

– Alhaalta piippu näytti hyvältä, mutta mitä ylemmäs mentiin, näkyi olevan huonompaa. Voi olla, että työssä menee pitempäänkin.

Telineiden purku vie sen jälkeen arviolta viikon päivät.

Piipunkorjauksen haastavuutta lisää se, että vanhan piipun mallisia tiiliä ei enää mistään Suomesta löydy.

– Löysin yhden tiilitehtaan, jonka tuote on lähellä samaa korkeutta muttei pituutta. Me joudumme jokaisen tiilen erikseen sahaamaan timanttisirkkelillä oikeanmuotoiseksi. Joka tiili saattaa olla erimittainenkin, Timo Pekka sanoo.

Tiilen väri osuu sentään aika lailla kohdilleen.

Rakennus Timo Pekalle urakka ei ole sinänsä poikkeuksellinen muuta kuin työskentelykorkeuden suhteen. Apuna on kuitenkin tavarahissi.

– Olemme vaihtaneet tiiliä esimerkiksi kerrostalojen seinissä. Työnähän se on sitä samaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic