Lounais-Häme

Onko misteleitä löytynyt lisää Forssan seudulta?

Forssan Lehti uutisoi tammikuun lopussa Jokioisilla pihapihlajassa kasvavasta komeasta mistelistä.

Harvinaisuuden tarkistanut puutarhaneuvos Arno Kasvi toivoi, että seutukunnan ihmiset etsisivät talvenpaljaista oksistoista ikivihreitä palloja. Niitä voi kasvaa seudulla lisääkin.

Oletteko saanut lisää ilmiantoja mistelistä, Arno Kasvi?

-Ei ole toistaiseksi tullut uusia esiintymäilmoituksia Jokioisilta ja Forssan alueelta. Jokioisten komea misteli on toistaiseksi valtakunnan pohjoisin, jota ei ole keinotekoisesti kylvetty. Kylvettyjä käsittääkseni kasvaa esimerkiksi Tampereella asti.

Etsintä on edelleen käynnissä?

-Kyllä. Turun kaupungin alueelta on havainnoitu jo noin 50 misteliä eri lehtipuulajeilla. Pääosa niistä on vain 5-10-senttisiä mutta riittävän suuria havainnoitavaksi. Sen emomistelikasvusto on vielä löytämättä jostain metsiköstä, ja sitä etsitään myös. Raisiosta on viimeisin löytö.

Onko ikivihreä loiskasvi tullut Suomeen jäädäkseen?

-Jos ne kestävät emopuissaan nämä tappopakkaset, ne ovat tulleet jäädäkseen. Odotan uutta suomalaista kansannimeä tälle erittäin monimutkaisen lisääntymistavan kasville. Olisiko se esimerkiksi latvaloinen, kullervonkukka, imuvihreä vai limamarja?

Misteliä voi yrittää kylvää puihin, mutta miten se leviää luontaisesti?

-Lintujen välityksellä. Sen valkoiset marjat kelpaavat hyvin esimerkiksi kulorastaalle. Levinneisyyden lisäksi kasvin leviämistapakin kaipaa tutkimusta. Se on kyllä vaikea kylvettävä, ehkä yksi siemen sadasta voi onnistua.

Mistelin isäntäpuita ovat poppeli, vaahtera, pihlaja, omenapuu, lehmus ja hybridihaapa

Mahdollisista mistelishavainnoista voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen puutarharuissalo@utu.fi.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/45848-taikajuomien-ainesosa-lapsilykyn-tuoja-myyttinen-misteli-yllatti-pihapihlajassa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti