Lounais-Häme

Onko sinulla Pirkko Hammarbergin tekstiilejä? Auta Forssan museota näyttelyjärjestelyissä

Tekstiilitaiteilijan ja suunnittelijan töistä kesänäyttely Forssan museoon.
Pirkko Hammarberg työpöytänsä ääressä vuonna 1969. www.piipunjuurella.fi Kuva: Kirsti Porttinen
Pirkko Hammarberg työpöytänsä ääressä vuonna 1969. www.piipunjuurella.fi Kuva: Kirsti Porttinen

Forssan museo valmistaa kesäksi näyttelyä Pirkko Hammarbergin (1932–2018) tuotannosta. Näyttely tulee esille kirjaston näyttelytila Vinkkeliin heinä-elokuussa 2019.

Tekstiilitaiteilija Pirkko Hammarberg kuoli 28. helmikuuta 2018. Kuva: Marko Kullanen

– Näyttelyä varten museo kerää nyt tietoa taiteilijan tuotannosta. Etsimme Hammarbergin suunnittelemia taidetekstiilejä tai hänen suunnittelemistaan painokankaista valmistettuja tuotteita lainaksi näyttelyä varten, kertoo museonjohtaja Kati Kivimäki.

Hammarbergin tekstiilien omistajat voivat ottaa yhteyttä amanuenssi Asta Louheloon arkisin klo 9-11 puhelimitse 03-4141 5840 tai sähköpostilla osoitteeseen asta.louhelo@forssa.fi.

Tohmajärvellä syntynyt Pirkko Hammarberg (os. Naukkarinen) valmistui Taideteollisuusoppilaitoksesta graafiseksi suunnittelijaksi v. 1956. Uransa alkuvaiheessa hän työskenteli graafikkona, mutta hakeutui ystävänsä Ulla Nummikosken (os. Perho) neuvosta Finlaysonin Forssan ateljeehen painokangassuunnittelijaksi.

Pirkko Hammarberg oli kokoamassa ystävänsä Ulla Nummikosken kanssa vuonna 2007 Tekstiilimuseo Tyykiin painetun kankaan 150-vuotisjuhlanäyttelyä.

Hän työskenteli vakituisena suunnittelijana Forssassa vuosina 1961–1974 ja sen jälkeen freelancerina. Painokangassuunnittelijana hän keskittyi suurikuvioisiin sisustustekstiileihin, joihin hänen voimakkaan graafinen kädenjälkensä sopi hyvin. Hänen tunnetuin painokuosinsa on Optinen omena, jota on painettu aivan viime vuosiin saakka.

Teollisen painokangassuunnittelun ohella Hammarberg suunnitteli ja toteutti kuvakudoksia. Osa kuvakudoksista ja täkänöistä olivat uniikkeja ja toisinaan hyvinkin maalauksellisia. Hänen tunnetuin teoksensa Forssassa on kaupungintalon valtuustosalin päätyseinän suuri ”Joki halki kaupungin” (1977).

Täkänöitä oli myös moderneja perinnetekstiilejä tuottavan Helmi Wuorelma oy:n mallistossa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic