Lounais-Häme Kanta-Häme

Onko tässä Suomen ahkerin verkkopetostehtailija? Tori.fi:ssä huijauskauppoja tehneelle hämeenlinnalaiselle vankeutta 171 rikoksesta

1990-luvun alussa syntynyt mies tunnusti rikoksista jokaisen.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaismiehen 171:stä tori.fi-kauppapaikan kautta tehdystä petoksesta. Kuva: Tapio Tuomela / HäSa
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaismiehen 171:stä tori.fi-kauppapaikan kautta tehdystä petoksesta. Kuva: Tapio Tuomela / HäSa

Verkkokauppapaikka tori.fi:ssä lukuisista huijauksista kiinni jäänyt hämeenlinnalainen on tuomittu vankeuteen uusista verkkokauppapetoksista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 1990-luvun alussa syntyneelle miehelle vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeustuomion kaikkiaan 171 petoksesta.

Rikoslain mukaan petoksesta voi tuomita enintään kaksi vuotta vankeutta. Syyttäjä tosin esitti miehelle vielä tätäkin pidempää rangaistusta ja vaati oikeutta koventamaan hänen rangaistustaan aiempien vastaavien tekojen vuoksi. Hänet vangittiin jo tutkinnan aikana.

Petoksella saatu kokonaissumma paisui mittavaksi, ja miehen tekotapa on ollut samanlainen.

Hän tarjosi tori.fi:ssä myytäväksi paljon erilaisia kodin esineitä, solmi kaupat ja otti tuotteista maksut tililleen. Hän ei kuitenkaan koskaan lähettänyt ostajille mitään. Nyt tuomitut 171 väärää kauppaa ajoittuivat huhtikuun 2020 ja elokuun 2021 välille.

Hän kauppasi pääosin viihde-elektroniikkaa tai suosittuja kodin käyttöesineitä. Ostajat jäivät vaille muun muassa Polarin tai Garminin urheilukelloja, robotti-imureita, Ikean lamppuja, älykaiuttimia, tietokoneiden näytönohjaimia, Apple TV -laitteita tai suosittuja ilmafriteerauskeittimiä.

Toisinaan mies teki useita vääriä kauppoja samana päivänä. Esimerkiksi kesäkuun 30:ntena hän kauppasi kaksi telttaa, yhden älypuhelimen, yhden hiustenkuivaajan ja yhden ilmastointilaitteen. Yksittäiset kaupat olivat joitain kymppejä tai enintään vähän yli 200 euroa.

Tuomio jo lainvoimainen

Mies tunnusti teot sekä poliisille että käräjäoikeudelle, ja käräjäoikeus antoi yli 170 petoksen jutusta tuomion istuntopäivän päätteeksi.

Kun laskee yhteen kaikki kaupat, joista syyttäjä vaati miehelle rangaistusta, summaksi saa yli 19 000 euroa. Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan uhreilleen takaisin heidän kärsimänsä taloudellisen vahingon.

Miehen asianajaja ei halunnut kommentoida Forssan Lehdelle sitä, mikä oli kauppojen syy. Marraskuussa annettu tuomio on jäänyt lainvoimaiseksi.

Toimituksen laskujen mukaan mies on tuomittu 107:stä tori.fi-verkkopalvelun kautta tehdystä petoksesta. Näistä 80:stä on valitettu Turun hovioikeuteen, eivätkä ne ole vielä lainvoimaisia.

On mahdollista, että 278 verkkokauppapetoksesta tuomittu mies on yksi viime vuosien aktiivisimmista väärien kauppojen tekijöistä. Tarkan tiedon saaminen tällaisesta on hankalaa.

Tori.fi on kauppamäärillään Suomen suosituin kauppapaikka. Toria pyörittävän Schibsted Marketplaces -yhtiön liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto kommentoi syyskuussa, että noin prosentin murto-osassa kaupoista ilmenee väärinkäytöksiä. Torin asiakaspalvelu neuvoo käyttäjiä tekemään rikosilmoituksen väärinkäytösepäilyissä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic