Lounais-Häme Ypäjä, Forssan seutu

"Onko ukko herännyt ja ottanut lääkkeensä?" – Ypäjäläinen Urho Puukka odottaa kotihoidon ja omaisten videovisiittejä tukka kammattuna

Hykyssä on käynnissä kotihoidon etähoivan pilottikokeilu. Kuvapuheluja voivat soittaa myös omaiset.
Yksin asuvalle ypäjäläiselle Urho Puukalle on mieluista, että välillä saa juttukaverin ruudulle. Yleensä yhteyden päässä on kotihoitaja, toisinaan myös Mänttä-Vilppulassa asuva tytär Helena Puukka perheineen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yksin asuvalle ypäjäläiselle Urho Puukalle on mieluista, että välillä saa juttukaverin ruudulle. Yleensä yhteyden päässä on kotihoitaja, toisinaan myös Mänttä-Vilppulassa asuva tytär Helena Puukka perheineen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun tabletti pirisee pöydällä, ypäjäläinen Urho Puukka tietää, että on aika ”läpsäistä” luurinäppäintä tabletin ruudulla.

Kuvayhteyden päässä on Mänttä-Vilppulassa asuva tytär Helena Puukka, joka kyselee ukin kuulumisia.

– Kuvapuhelu on kiva lisä muuhun yhteydenpitoon. Näin pystyn näyttämään, mitä meidän nurkissa tapahtuu ja muutkin perheenjäsenet voivat kuikuilla taustalla.

Urho Puukalla on ollut reilun kuukauden ajan käytössä Forssan hyvinvointikuntayhtymän (Hyky) kotihoidon etähoivapalvelu, johon hänen kolmella lapsellaan on omaisliittymä. Etähoivapalvelun pääasiallisia soittajia ovat kotihoitajat, jotka ottavat yhteyden Ypäjälle neljänä arkiaamuna viikossa.

– Kotihoitaja soittaa aamulla puoli yhdeksältä ja tarkistaa, onko ukko herännyt ja ottanut lääkkeensä.

Puhelua edeltävät perusteelliset aamutoimet

Urho Puukalta etäpalvelun käyttöönotto on sujunut pienin valmisteluin.

– Aamutoimet on tehtävä perusteellisesti ja kammattava tukka, ennen kuin videovisiitti tulee.

Kuvapuhelinpalvelun hoitaja kävi kädestä pitäen opastamassa, kuinka tablettia käytetään. Sen koommin teknisiä murheita ei ole ollut, mitä nyt ääni välillä kuuluu hieman viiveellä.

Puukka on tottunut käyttämään jonkin verran tietokonetta ja uskoo, ettei tabletin käyttö tuota kokemattomammillekaan vaikeuksia. Tabletista ei tarvitse osata kuin avata kuvayhteys, sillä soittaja lopettaa puhelun.

Helena Puukan mukaan etähoivapalvelun kuvapuhelu on ollut isälle käytössä helpompi kuin korona-aikana kokeiltu WhatsAppin videopuhelu.

– Meillä on ollut sellainen käytäntö, että saatan vielä ensin kilauttaa isälle puhelimella, että soitan kohta kuvapuhelun.

Yhteys aukeaa koskemattakin

Kotihoidon etähoivapalvelun puolivuotinen pilottikokeilu jatkuu Hykyssä vuoden loppuun.

– Laitteita on 25, joista muutama on vielä vapaana. Kuvapuhelinpalvelun kaksi hoitajaa tekevät kovasti töitä kartoittaakseen niillekin käyttäjät, kotihoidon aluevastaava Mari Ventola kertoo.

Pilottijakson aikana saatavat käyttäjäkokemukset ja kehitysideat ovat tärkeitä, sillä palvelun toivotaan vakiintuvan ja laajenevan kotihoidon asiakkaiden ja omaisten käytössä tulevina vuosina.

Hoitajan on mahdollista avata kuvapuhelun yhteys pakotetusti, joten asiakkaan ei tarvitse kyetä itse koskettamaan tablettia. Muistisairauskaan ei poissulje palvelun käyttöä.

– Jos asiakkaalla sen sijaan on huono kuulo tai näkö, muut yhteydenpitokeinot ovat parempia, Ventola sanoo.

Sama aika kuin kotikäynnillä

Kuvapuhelut perustuvat asiakkaan hoitosuunnitelmaan. Palvelun avulla hoitajat voivat tarkistaa asiakkaan voinnin ja varmistaa, että asiakas on muistanut syödä, huolehtia hygieniasta ja ottaa lääkkeensä. Yksilöllisen kuntouttavan toiminnan rinnalle on suunnitteilla myös kuvapuhelun välityksellä tapahtuvaa kuntouttavaa ryhmätoimintaa.

Pilottivaiheessa kotihoidon asiakkailta ei peritä palvelusta lisämaksua, ja palvelu on lähinnä lisätuki. Pidemmällä tähtäimellä se voi osittain korvata hoitajien fyysisiä käyntejä. Haavanhoidot ja muut toimenpiteet hoitajat tulevat vastaisuudessakin tekemään fyysisesti asiakkaan luona.

Vaikka hoitajien matkustusaikaa säästyykin, kuvapuheluun on varattu sama aika kuin hoitajan fyysiseen käyntiin asiakkaan luona.

– Tänä aikana hoitaja keskittyy koko ajan asiakkaaseen, joten läsnäolo on intensiivisempää, Ventola toteaa.

”Ihan oikein, että tällaisia palveluja kehitetään”

Urho Puukka suosittelee palvelua lämpimästi muillekin.

– Eivät kotihoidon resurssit riitä joka paikkaan. On ihan oikein, että tällaisia palveluja kehitetään.

Koska Helana Puukalla on välimatkaa isänsä luo, hänestä tuntuu helpottavalta, että hoitajat ovat kuvapuhelulla yhteydessä isään niinäkin päivinä, kun paikalla ei käydä fyysisesti.

Puukat eivät ole huolissaan, että etäkäynnit korvaisivat tulevaisuudessa kaikki käynnit.

– Mukava tietysti silti on tavata hoitajia välillä henkilökohtaisestikin, Urho Puukka sanoo. FL

Lue myös:  Älysiru ihon alla ja sukulaissuhteita virtuaalitodellisuudessa – Tällaistako on kotihoito Forssassa vuonna 2050? (FL 17.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic