Lounais-Häme

Onnettomuuksia tai liukastumisesta johtuvia vammoja ei ole sattunut tavanomaisesta poikkeavia määriä – Forssan kaupunki valmiudessa vuodenvaihteen lumisateiden saapuessa

Onnettomuuksia tai liukastumisesta johtuvia vammoja ei ole sattunut tavanomaisesta poikkeavia määriä.
FSHKY:n kipsimestari Tomi Peltosella on riittänyt töitä, mutta ruuhkaa viime päivien liukkaat kelit eivät Forssan sairaalassa ole aiheuttaneet. Kuva: Tapio Tuomela

Viime vuoden helmikuussa Forssan sairaalan ensiapupäivystykseen tuli liukastumistapaturmien vuoksi päivässä noin sata potilasta. Tuolloin myös Kanta-Hämeen keskussairaala ja Loimaan sairaala ruuhkautuivat liukastuneista potilaista.

Viime päivien aikana on satanut alijäähtynyttä vettä, mikä on saanut tien pinnat liukkaiksi Etelä-Suomessa. Ilmatieteen laitos antoi perjantaiaamuna varoituksen vaarallisen liukkaasta jalankulkusäästä Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen ja tiedotteen mukaan liukasta voi olla muuallakin.

Ainakaan perjantaiaamupäivän perusteella poikkeuksellisen liukas keli ei ollut vielä ehtinyt Forssan seudulle. Terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo, että liukastumistapaturmien osalta Forssan sairaalassa on eletty tavanomaista aikaa.

– Kipsattavia on ollut ja varmaan tulee lisää, muttei normaalia enempää, vaikka liukasta onkin, Kortepohja kertoo.

Syitä hän osaa vain arvioida. Kortepohja pohtii, olisivatko ihmiset tulleet valistuksen myötä aiempaa varovaisemmaksi liikkumisessa ja alkaneet käyttää nastakenkiä tai liukuesteitä.

Moni Forssan seudun kunta tarjoaa ilmaiset liukuesteet 70 vuotta täyttäneille, mitä Kortepohjana pitää hyvänä ja ennaltaehkäisevänä asiana.

– Kun ikäihminen kaatuu liukkaalla ja murtaa lonkkansa, se vaatii isompaa hoitoa. Nastakenkien kanssa pitää olla sisätiloihin siirryttäessä varovainen, hän huomauttaa.

Myös Forssan kaupungin teknisen toimen näkökulmasta tilanne on ainakin vielä hyvä.

Katumestari Mikko Vähä-Touru kertoo, että kaduista ja kevyen liikenteen väylistä on pystytty pitämään pyhien ja välipäivien aikana huolta normaalilla miehityksellä.

– Kitkamittarin tulosten perusteella tilanne on hyvä ja arvot normaalit. Myöskään kaduille ja kevyen liikenteen väylille tekemieni pistokokeiden perusteella en ole havainnut liukkautta, vaikka alijäähtynyttä vettä on satanutkin, Vähä-Touru kertoo.

Hänen mukaansa haastavin tilanne on, kun päivällä sataa silkkaa vettä ja yöllä lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Melko hyvästä tilanteesta kielii se, että kaupunki on Vähä-Tourun mukaan saanut viime päivien aikana yhden palautteen katujen kunnossapitoon liittyen.

Poliisinkaan tietoon ei ole tullut perjantain aikana liukkaudesta johtuvia onnettomuuksia.

Tulevat päivät, etenkin uudenvuodenaatto ja uudenvuodenpäivän vastainen yö voivat aiheuttaa katujen kunnossapitäjille ylimääräisiä kiireitä. Perjantain sääennuste lupaa aatoksi 6,6 senttimetrin lumisadetta.

Kevyen liikenteen väylien kunnossapito on kaupungin vastuulla, jalkakäytävät taloyhtiöiden. Vähä-Tourun mukaan forssalaiset taloyhtiöt tuntevat vastuunsa ja hoitavat tehtävänsä asiallisesti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic