Lounais-Häme

Onnistumiset auttavat nuorta eteenpäin

 

Sepänhaan rotaryklubin vuonna 2015 käynnistämän Goodfather-hankkeen aikana on onnistuttu työllistämään, saamaan työkokeiluun, oppisopimuskoulutukseen tai palkkatukityöhön jo yli 40 nuorta Forssan seudulta.

Työ näkyy myös Forssan seudun nuorisotyöttömyyden laskuna.

Hankkeeseen on saatu uusia tuulia, kun mukaan on saatu henkilöstöpalveluyritys Opteam Forssan yrittäjä Harri Uotila.

Opteam Forssan palkkalistoilla on myös jo aiemmin hankkeen koordinaattorina toiminut Heidi Sipilä. Goodfather-hankeella oli aikaisemmin tilat Forssan linja-autoasemalla, mutta Viltteri-hankkeen päätyttyä Goodfather-hanke on siirtynyt Opteamin tiloihin Finlaysonalueen entiseen, komeaan konttorirakennukseen.

Goodfather-ohjausryhmään kuuluva Juhani O. Kuusisto sanoo rotarien lähtevän nyt kartoittamaan mahdollisia nuorten työllistymis- tai kouluttautumismahdollisuuksia myös pienistä 1–2 hengen yrityksistä.

Samalla Sipilä pääsee yrityksiin kertomaan yrittäjille työkokeiluista ja mahdollisesta palkkatuesta nuorten työllistämisessä.

Lisäksi Goodfather-hankkeen piiriin tulevia nuoria sparrataan cv:n teossa.

-Nuoria on tullut mukaan, kun hankkeen kautta työllistyneet nuoret ovat kertoneet kokemuksistaan muille samalla tilanteessa oleville nuorille. Puskaradio on tehokas välinen. Nuoret tarvitsevat mahdollisuuksia, Sipilä sanoo.

Kuusiston mukaan työvoimahallinnon rattaissa työtön nuori saattaa pelkän asiakirjojen ruksausvirheen takia pudota pahasti byrokratian ulkopuolelle.

-Nuoret ovat joutuneet kokemaan useita pettymyksiä hakiessaan työtä. Nuori on voinut lähettää yrityksiin yli 40 työhakemusta saamatta mitään vastausta. Tämä alkaa lannistaa ja syö rohkeutta työnhaun jatkamiseen, koska kuka haluaa vain huonoja uutisia. Me haemme nuorten vahvuuspisteet, Uotila sanoo.

Nuorten sparraamisen avulla on Uotilan mukaan saatu nopeitakin työllistymisiä, kun nuori on taas alkanut uskoa itseensä ja tulevaisuuteen. Oikealla asenteella ja halulla päästään jo pitkälle eteenpäin. Samalla saadaan myös elämänhallintaa kuntoon, kun nuorelle saadaan järkevää tekemistä.

Uotila tuli mukaan hankkeeseen hieman vahingossa. Kun Uotila ja Kuusisto tapasivat viime vuoden elokuussa, he huomasivat rintapielen rotary-pinsseistä, että kumpikin on rotari. Uotila on jäsen Hämeenlinnan Verkatehtaan klubissa.

Puhe oli kääntynyt myös Goodfather-hankkeeseen ja Uotila oli rekrytoinnin ammattilaisena oitis kiinnostunut asiasta. Sen jälkeen yhteistyökuviot ovat kehittyneet nopeasti.

Kuusisto ja Uotila ovat tyytyväisiä siitä, että hankkeessa kummankin osapuolen roolit ovat selkeät.

Tämä auttaa myös tuloksenteossa.

Hankkeen tavoitteena on myös se, että nuoren näkökulmasta pyritään tehokkaaseen ja mahdollisimman lyhyeen hakuprosessiin. FL

 

Työhakemuskoulutuksella tilaus
Kun Sepänhaan rotarit kolkuttelevat seutukunnan yritysten ovilla, Opteamin osaamista käytetään nuorten työnhakukykyjen päivittämiseen.Karu arki on se, etteivät nuoret osaa laatia kunnollista cv:tä tai työhakemusta. Moni on lannistunut myös siihen, ettei työhakemuksiin edes vastata.Työmarkkinoista on tullut nuorille yhä kovempi paikka.Nyt Opteamissa on koottu koulutuspaketti, joka tullaan viemään Forssan yhteislyseon lukiolaisten ja muun seutukunnan 2. asteen koulutuksen käyttöön. Liikkeelle lähdetään tulevan talven aikana.Luentosarjan toteuttavat rotarit ja Optemin väki yhteistyössä.Hankkeen ohjausryhmässä mukana olevat Hannu Ruotsi ja Kari Pohjola muistuttavat, ettei idea ole aivan uusi. Forssan nuorkauppakamarilla oli samankaltaista työelämän pelisääntöjen koulutusta lukiossa joskus 1980-luvulla. Väliin mahtuu yksi sukupolvi.Lisätietoa löytyy Facebookista Nuorten Info – Forssan Seutu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti