Lounais-Häme

"Oo, kesän polle mä oon..." Orit kirmasivat laitumelle Ypäjällä

Ypäjän Nalli, Ypäjän Nuotti, Elvis ja Uuno. Väki vauvasta vaariin on tullut maanantaiaamuna ihailemaan näitä Ypäjän Hevosopiston komistuksia.

-Ypäjän Hevosopistolla on yhteensä… mitähän niitä on, suunnilleen 150 hevosta, kertoo tallityöntekijä Aino Huusari.

Osa on Hevosopiston ja osa yksityistahojen omistuksessa, osa on taas Luonnonvarakeskuksen omia hevosia.

Hevoset talutetaan aitaukseen yksi kerrallaan. Kun vapauden aika koittaa, alkaa leikkisä kisailu ja juoksentelu. Jee, vihdoinkin kesä!

-Meillä on oreissa eniten suomenhevosia, sitten puoliverisiä kaksi kappaletta ja yksi lämminverinen ravihevonen.

Lämminverinen Montgomery Flink, tuttavallisemmin Mersu, viihtyy yksikseen yleisön edessä ruohoa nautiskellen, kun loput seikkailevat kauempana metsänrajassa. Tumma ja komea Mersu kuuluu Pakkasen tallille.

-Tuolla ovat suomenhevoset Nalli ja Nuotti, opiston omat kasvatit, Huusari osoittaa.

Molemmat ovat vaaleampia kuin Mersu. Pitkäharjainen Nuotti näyttää siltä kuin siinä olisi boheemia villihevosta enemmänkin.

 

Ypäjällä päästetään eri laumoja laitumelle pitkin kevättä ja alkukesää. Orien lähtö on yleensä näyttävin ja tannerta tutisuttavin. Poikaporukasta kolme oria ovat jo tuttuja toisilleen eli ne ovat koko talven olleet samassa pihatossa.

-Keskellä kesää ei silti voida ottaa uusia oreja sinne, ettei tule uusia tappeluita.

Hevoset ovat silti saaneet käyskennellä kevätruoholla jo vähän ennen laidunta, ei niitä ole pidetty sisällä aivan viimeiseen asti. Kevään tullen voi huomata tutuista merkeistä, että ilmat ovat lämmenneet ja hevosten on aika päästä ulos.

-Oreilla hormonit alkavat hyrrätä aina keväällä ja tammoilla alkavat kiimat. Se on niille luontaista käytöstä: ne tietävät, koska kesä lähestyy.

 

Paikalla on katsomassa iso joukko koululaisia, lapsiperheitä ja ikäihmisiä. Hummien keväthuumaus vetää aina väkeä – ehkä sen antama vapauden hetki on jotain, johon voi samaistua itse kukin.

-Kyllähän tämä on aina iloinen tapahtuma. Yksi talvikausi päättyy ja kesä alkaa, Huusari kertoo.

-Ihmiset haluavat tulla katsomaan, vaikka kaikki eivät hevosihmisiä olisikaan. Ei varmaan kovin moni katsojista ole hevosharrastaja.

Se, viettävätkö hevoset koko kesän laitumella, riippuu kesästä. Jos ruohoa riittää syötäväksi ja aurinkoa otettavaksi, ne saavat oleskella siellä syyskuun loppuun. Jos sataa paljon vettä, ne ovat siinäkin aika ihmismäisiä.

-Ei niistä ole silloin kivaa olla koko ajan ulkona. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic