Lounais-Häme Lounais-Häme

OP Lounaismaa vahvalla kasvu-uralla – Asuntokauppa on vilkastunut selvästi myös Forssan seudulla

Lisääntynyt asuntokauppa kasvatti myös pankin asuntoluottojen kysyntää.
OP Lounaismaan pankinjohtajalla Jukka Tuomisella ja toimitusjohtajalla Jouni Hautalalla on syytä hymyyn, sillä pankki on vahvalla kasvu-uralla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
OP Lounaismaan pankinjohtajalla Jukka Tuomisella ja toimitusjohtajalla Jouni Hautalalla on syytä hymyyn, sillä pankki on vahvalla kasvu-uralla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Lounaismaan Osuuspankki on vahvalla kasvu-uralla. Kesäkuun loppuun päättyvä osavuosikatsaus osoittaa, että pankin liikevoitto on ollut vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 11,2 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavana ajankohtana oli 8,7 miljoonaa euroa. OP Lounaismaan toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen kertovat, että myönteinen tilanne johtuu ennen kaikkea toimialueen parantuneista talousnäkymistä. Pankilla on konttorit Forssassa, Somerolla, Salossa ja Perniössä.

– Koronan myötä vuonna 2020 heikentynyt toimialueemme työllisyystilanne on kohentunut, Hautala sanoo.

Talouden myönteiset merkit näkyvät myös siinä, että toimialueen asuntokauppa on kasvanut viime vuodesta reilusti. Lisääntynyt asuntokauppa kasvatti myös pankin asuntoluottojen kysyntää, joka on ollut poikkeuksellisen vilkasta kuluvan vuoden aikana. Asuntoluottojen määrä kasvoi noin neljä prosenttia, vaikka muut luotot supistuivatkin lievästi.

– Asuntomarkkinat ovat vilkastuneet selvästi myös Forssan seudulla, jossa kaikkien asuntojen kauppa on kasvanut viime vuoden heinäkuun loppuun verrattuna vuodessa 20 prosenttia. Omakotitalojen kysyntä on Forssan seudulla niin kova, että niistä on jopa pulaa, Tuominen kertoo.

Asiakkaiden talletukset kasvoivat

Pankin asiakasliiketoiminnan volyymit kasvoivat 2,8 prosenttia vuoden alusta. Rahoitustoiminta oli 1,465 miljoonaa euroa kasvaen vuodenvaihteesta 1,7 prosenttia eli 24 miljoonaa euroa.

– Merkittävät yritysten investoinnit ovat antaneet toistaiseksi odottaa, joskin loppuvuoden näkymä on positiivinen, Hautala sanoo.

Asiakkaiden talletukset kasvoivat 0,4 prosenttia vuoden alusta. Sijoituspalveluiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta, ja rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivatkin 10,7 prosenttia. Asiakasvarat kasvoivat 3,7 prosenttia eli 75 miljoonaa euroa ja olivat kesäkuun lopussa 2,122 miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

OP Lounaismaan pankinjohtaja Jukka Tuominen ja toimitusjohtaja Jouni Hautala kertovat, että asuntokauppa on vilkasta. Omakotitalojen kysyntä on Forssan seudulla niin kova, että niistä on jopa pulaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
OP Lounaismaan pankinjohtaja Jukka Tuominen ja toimitusjohtaja Jouni Hautala kertovat, että asuntokauppa on vilkasta. Omakotitalojen kysyntä on Forssan seudulla niin kova, että niistä on jopa pulaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Pankin korkokate ja palkkiotuotot kasvoivat. Erityisesti it- ja lisääntyneestä sääntelystä johtuvat kulut kasvoivat edellisestä vuodesta. Kiristyneen sääntelyn myötä vuonna 2020 lisääntyneet luottojen arvonalentumiset eivät rasittaneet alkuvuoden tulosta. Vertailukelpoinen tulos oli edellistä vuotta parempi.

– Pankin vakavaraisuus oli vahva, sillä se oli 39 prosenttia. Omat varat olivat 280 miljoonaa euroa, Hautala sanoo.

Edustajistovaalien ehdokasasettelu menossa

Mobiilipalveluiden käyttö on edelleen voimakkaassa kasvussa kaikissa ikäluokissa, ja uusien käyttäjien määrä on lisääntynyt kuluvana vuotena 1 500 asiakkaalla.

– OP Ryhmä aikoo vahvistaa mobiilimaksamisen palvelujaan, sillä suunnitelmissa on yhdistää 11 miljoonan käyttäjän mobiililompakot Pivo, Mobile Pay ja Vipps, Tuominen kertoo.

Lounaismaan Osuuspankissa järjestetään edustajistovaalit 4.–17.11. Vaalien ehdokasasettelu on meneillään ja jatkuu 10.9. asti.

– Ehdokasasettelu on sujunut hyvin, ja ehdokkaissa on mukana myös nuoria, Hautala sanoo.

Pankki on mukana myös nuorten työllistämisessä.

– Edellisten vuosien tapaan olemme olleet yhdessä erilaisten yhdistysten kanssa tarjoamassa nuorille mahdollisuuksia kesätöihin. Pankin tuella sai viime vuonna kesätyötä sata nuorta. Pankki on työllistänyt myös itse palkkaamalla kesäharjoittelijoita, Tuominen sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic