Lounais-Häme

OP-ryhmän yt-neuvotteluissa ei tavoitella irtisanomisia, sanovat henkilöstön edustajat

Helsinki
25.09.2018, 13:51

Talous

OP-ryhmän mittavissa yt-neuvotteluissa ei näillä näkymin ole tiedossa irtisanomisia. Asiasta kertovat OP:n keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurila ja OP:n henkilöstöyhdistyksen (OPRY) hallituksen puheenjohtaja Riitta Suonpää.
OP-ryhmä kertoi tiistaiaamuna aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on 100 miljoonan euron säästö vuositasolla. Neuvottelut koskevat yhtiön keskusyhteisökonsernia, jossa työskentelee noin 6 000 ihmistä.
– Ei ainakaan tässä vaiheessa neuvotteluja – kun meille on esitys vasta annettu ja kerrottu – ole olemassa sellaista viestiä, että tämä johtaisi henkilöstövähennyksiin, sanoo pääluottamusmies Laurila.
Henkilöstön edustajien mukaan kustannussäästöjä haetaan muun muassa tehostamalla työskentelytapoja. Tavoitteena on esimerkiksi toimia siten, että työntekijöille tulee työssään lisää päätöksenteko-oikeuksia.
– Kysymys on siitä, että päätöstä ei haeta enää ylhäältä organisaatiossa, eli me saadaan aikasäästö, jolloin se tekemisen ja valmiiksi saamisen tahti nopeutuu, Laurila jatkaa.
Laurilan mukaan muutoksella haetaan itseohjautuvuutta. Työntekijöiden täytyy opetella uusi, itsenäisempi työskentelytapa, jossa otetaan vastuuta ja tehdään päätöksiä. Myös tiimityöskentelyssä odotetaan vastaisuudessa syntyvän päätöksiä ilman, että ne haetaan jostain muualta.

Ei tullut yllätyksenä

Sekä pääluottamusmies Laurila että henkilöstöyhdistyksen Suonpää arvioivat, että henkilöstö on suhtautunut yt-neuvottelujen alkuun rauhallisin mielin.
– Meillä on jo monta vuotta puhuttu siitä, että digitalisaatio vähentää työpaikkoja. Digitalisaatio luo myös mahdollisuuksia. Ympäristössä tapahtuvat muutokset luovat mahdollisuuksia. Se tarkoittaa toki sitä, että joku tekeminen loppuu, mutta siellä tulee uusia tekemisiä. Siinä ovat opetteleminen, oppiminen ja kouluttaminen niitä avainasioita, Laurila sanoo.
Suonpään mukaan ilmoitus yt-neuvottelujen alkamisesta ei tullut yllätyksenä. OP:n pääjohtaja vaihtui alkukeväällä, ja siinä yhteydessä tulevia muutoksia pohdittiin myös julkisuudessa.
– Mekin olemme saaneet kantaa kortemme kekoon arjen sujuvuuteen. Mekin olemme voineet antaa omia mietteitämme henkilökuntana, että minkälaisella teknologialla me haluaisimme tehdä töitä ja millä tavalla organisoituna ja missä olisi se päätöksenteko.
– Että päätöksenteko olisi mahdollisimman lähellä tekijöitä ja sitä kautta tulisi sujuvuutta ja ketteryyttä arkeen, Suonpää kertoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti