Lounais-Häme

OP: Suurvahinkoja ennätysmäärä vuonna 2018

Metsävahinkojen osuus korostui viime vuonna vakuutusyhtiön korvaustilastoissa. Kuvituskuva. Kuva: Marko Kullanen

Vuosi 2018 oli suurvahinkojen ennätysvuosi OP:n vahinkovakuutuksen tilastoissa. Suurvahingoissa korostui taloudellista aktiivisuutta lisännyt vahva noususuhdanne sekä poikkeukselliset sää- ja luonnonilmiöt.

Viime vuonna OP:n vahinkovakuutuksessa kirjattiin 98 omaisuuden ja toiminnan suurvahinkoa, kun 2017 niitä tapahtui 85.

Suurvahinkoja korvattiin 107 miljoonan euron edestä, kun edellisvuonna korvausmeno jäi 78 miljoonaan euroon. Suurvahingoiksi luetaan 0,3 miljoonan euron vahingot, joita tyypillisesti ovat esimerkiksi suurpalot tai liikenteen vakavat vahingot kuten tasoristeysonnettomuudet.

Vuonna 2018 korvauksia maksettiin yhteensä 977 miljoonan euron edestä, mikä oli suhteellisesti selvästi enemmän kuin edellisenä vuonna.

 

Luonnonilmiöt kuten poikkeuksellinen talvi, myrskyt ja rankkasateet näkyvät vahvasti vuoden 2018 vahingoissa.

Runsasluminen talvi sekä haasteelliset keliolosuhteet kasvattivat etenkin ajoneuvo- ja liikennevahinkoja. Yhtiö korvasi viime vuonna henkilöasiakkaille keskimäärin 390 tieliikenteen vahinkoa päivittäin, kun edellisvuonna luku oli vielä 343, eli nousua oli liki 14 prosenttia. Ennätyspäivänä maaliskuun alussa korvattiin reilusti yli 800 vahinkoa.

Myös metsävahingoissa nähtiin lumesta johtunut merkittävä piikki. OP:n 2018 korvaamista metsävahingoista 88 prosenttia oli lumivahinkoja, kun vuonna 2017 niiden osuus oli vain 30 prosenttia. Myös mittaushistorian lämpimin touko–elokuu sekä yksittäiset myrskyt näkyvät tilastoissa.

 

Myös talouden viimevuotinen noususuhdanne näkyy vahinkojen määrän voimakkaassa kasvussa.

Esimerkiksi kuljetusalalla kasvanut suoritemäärä yhdistettynä osin heikkoon teiden kunnossapitoon näkyi liikennevahinkojen kasvuna.

Suurvahingoiksi luokiteltavia yritysasiakkaiden liikennevahinkoja korvattiin yhteensä yli 3,8 miljoonan euron edestä, kun vastaava summa vuonna 2017 oli noin 2,2 miljoonaa euroa. Myös tieltä suistumisen aiheuttamia suurvahinkoja tapahtui yritysasiakkaille puolet enemmän kuin vuonna 2017.

Tiedot perustuvat OP Vakuutuksen vastaanottamiin korvaushakemuksiin.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic