Lounais-Häme Jokioinen

Opastettuja kierroksia Wendlan puutarhassa – Kasvit kertovat Jokioisten kartanon puutarhahistoriasta

Kierrokset järjestetään tiistaisin 18.6.–16.7. kello 17–18, ja niitä vetää Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Hartikainen.
Tutkija Merja Hartikainen vetää Wendlan puutarhan esittelykierroksia, joilla pääsee tutustumaan ilmasipuliin ja moniin muihin kasveihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tutkija Merja Hartikainen vetää Wendlan puutarhan esittelykierroksia, joilla pääsee tutustumaan ilmasipuliin ja moniin muihin kasveihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Wendlan puutarhassa Jokioisilla järjestetään tänä kesänä opastettuja kierroksia. Kierrokset järjestetään tiistaisin 18.6.–16.7. kello 17–18, ja niitä vetää Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Hartikainen.

– Puutarhaan istutetut kasvit kertovat Jokioisten kartanon puutarhahistoriasta. Puutarhassa on myös tutkittuja FinE-tavaramerkin saaneita koriste-, marja- ja hedelmäkasveja, Hartikainen kertoo.

FinE-tavaramerkki on voitu myöntää Luken ja sen edeltäjän MTT:n jalostamille kasveille tai kasveille, jotka edustavat MTT:n tekemien kantavertailukokeiden perusteella parasta kantaa.

– Puutarhassa on myös esimerkkejä kasvigeenivarakokoelmasta, johon kuuluu ilmasipulia, hapankirsikkaa ja japaninruusukvitteniä. Kokoelma on osa Luonnonvarakeskuksen koordinoiman kansallisen geenivaraohjelman toimintaa.

Kasveja on kerätty myös kasvikuulutusten avulla lähitaloista, joissa on kasvatettu Jokioisten Kartanonpuistosta peräisin olevia lajikkeita. Samalla on talletettu paikallisena kulttuuriperintönä kasveihin liittyviä tarinoita.

Wendlan puutarha sijaitsee Jokioisten kartanon alueella, vanhan navetan takana. Puutarhalla on kokoa 100 metriä x 70 metriä, ja siellä on kaikkiaan reilut 200 kasvikantaa. Opastetuille puutarhakierroksille ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. FL

Uusimmat