Lounais-Häme Forssa

Opettajien novellikilpailun voitto Forssaan – Novellin lisäksi Jani Mäkivalli julkaisi syksyllä esikoiskirjansa

Forssan yhteislyseon opettaja Jani Mäkivalli julkaisi alkusyksystä esikoisromaaninsa. Perjantaina hänen novellinsa palkittiin opettajille suunnatun kirjoituskilpailun voittajana.
Jani Mäkivalli opettaa yhteiskuntaoppia ja historiaa Forssan yhteislyseossa, mutta ei koe ammatin olleen suurin syy siihen, että hän kirjoitti historian tapahtumiin perustuvan sotakirjan.

Jani Mäkivalli pokkasi perjantaina Turun kirjamessuilla OKKA-säätiön ja WSOY:n järjestämän opettajille suunnatun novellikilpailun ykköspalkinnon.

Kahdeksatta kertaa järjestettyyn kulttuurikisaan osallistui yhteensä 23 novellia, joista voittajaksi valikoitui Forssan yhteislyseon opettajan Kanavasulut-novelli.

– Tämä oli ensimmäinen vakavissani kirjoittamani novelli, joten voitto yllätti, Mäkivalli sanoo.

Novelli kertoo isän ja pojan risteilystä Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrannasta Viipuriin.

– Kilpailun teema oli Vesillä, sitä kautta tuli tämä aihe. Kanavasuluilla lasketaan risteilijän korkeutta, mutta siinä on myös symboliikkaa, Mäkivalli kertoo.

– Isälle ja pojalle on molemmille tapahtunut paljon, mutta suomalaiset eivät miehet tahdo puhua asioista. Taustalla siis kulkee teemana miesten puhumattomuus.

Mäkivalli toteaa tarinan olevan täysin fiktiivinen, eikä kerro hänestä itsestään.

– Olen tarkkaillut ikäisiäni keski-ikäisiä miehiä ja huomannut, että kaikenlaista on tapahtunut, mutta niistä ei haluta puhua.

Oli oikeastaan aika hilkulla, saiko Mäkivalli edes osallistua kilpailuun.

Kirjoituskilpailu oli suunnattu vain amatöörikirjoittajille, ja vain vähän aikaa novellin lähettämisen jälkeen nimittäin julkaistiin Mäkivallin esikoisromaani.

Kariston kustantama esikoisromaani Ääniseltä itään sai päivänvalonsa alkusyksystä. Romaani kertoo porilaisen konepajamiehen tarinasta sodassa jatkosodan melskeissä.

Kaikki kirjan historialliset tapahtumat panssarilaiva Ilmarisen uppoamisesta osasto Englundiin ovat oikeasti tapahtuneet, mutta henkilöt ja tarina ovat fiktiivisiä.

Reilu 300-sivuinen teos kuvaa sotaa nimenomaan yhden miehen näkökulmasta, sitä kuinka ympärillä riehuva maailmansota heittelee yksittäistä ihmistä paikasta ja tilanteesta toiseen ilman, että henkilöllä itsellään on asiaan mitään sanottavaa.

– Sota on äärimmäinen kokemus. Se on kirjassa kehys, jonka sisällä käsitellään monenlaisia asioita.

Mäkivalli opettaa yhteiskuntaoppia ja historiaa Forssan yhteislyseossa. Kirjoittaja ei koe, että ammatin merkitys erityisemmin korostuu kirjan taustalla, vaikka kirjoittamista helpottaa, kun asiat ja tapahtumat ovat tiedossa.

– Historiallinen tieto on kuitenkin kaikille saatavilla. Kirjoitin sotakirjan, koska halusin kertoa asioita, joita sotaveteraanit ovat minulle itselleni kertoneet, Mäkivalli kertoo.

Mäkivalli myöntää, että päähenkilö Ville Ahlgrenissa on paljon häntä itseään sekä hänen isoisäänsä.

– Halusin tehdä pasifistisen sotaromaanin, joka kertoo sodan raakuudesta. Väinö Linnan sanoin ”viedään kaikki kunnia sodalta ja annetaan kaikki kunnia sodassa olleille”. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic