Lounais-Häme Kanta-Häme

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi ammatillisen koulutuksen järjestäjille 32 miljoonaa euroa – LHKK pettyi sille myönnettyyn summaan

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä sai 180 000 euroa, Hevosopisto 40 000 ja Palloilu Säätiö sr 10 000 euroa.
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä sai 60000 euroa perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta torninosturikoulutukseen. Kuva: Seppo Pessinen
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä sai 60000 euroa perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta torninosturikoulutukseen. Kuva: Seppo Pessinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ammatillisen koulutuksen järjestäjille rahoitusta 32 miljoonaa euroa.

Lounais-Hämeeseen rahoitusta myönnettiin kolmelle toimijalle. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä LHKK sai 60 000 euroa perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta ja 120 000 euroa vuoden 2019 toisen lisätalousarvion harkinnanvaraista korotusta opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen.

LHKK haki 90 000 perusrahoitusta ja yli 280 000 euroa opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen. Talous- ja henkilöstöpäällikkö Tanja Paassilta sanoo, että koulutuskuntayhtymässä oltiin pettyneitä opetuksen ja ohjauksen lisäämiseksi myönnettyyn summaan.

– Olisimme toivoneet isompaa summaa. Vielä emme osaa sanoa, miten raha kohdennetaan. Perusrahoitus myönnettiin erityisen kalliiseen koulutukseen, käytännössä torninosturikoulutukseen. Summalla katetaan sen aiheuttamia kuluja, Paassilta kertoo.

Lounais-Hämeestä rahoitusta saivat lisäksi Hevosopisto oy (40 000 euroa) ja Palloilu Säätiö sr (10 000 euroa).

Kanta-Hämeessä muita rahoitusta saaneita toimijoita olivat 300 000 euroa saanut Koulutuskuntayhtymä Tavastia, 110 000 euroa saanut Kiiipulasäätiö sr ja 50 000 euroa saanut Hämeen ammatti-instituutti. Näiden kaikkien saama rahoitus on harkinnanvaraista korotusta opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen.

 

Lue myös: Valoa tunnelin päässä: Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus näyttää taas paremmalta

 

Kentän huoleen vastataan

Ministeriön myöntämästä rahoituksesta 20 miljoonaa myönnettiin opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin. Lähes 12 miljoonaa euroa kohdennetaan osaavan työvoiman saatavuuden helpottamiseksi – erityisesti lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen.

– Ammatillisen koulutuksen kentällä on ollut huolta opetusmäärien riittävyydestä muuttuneisiin vaatimuksiin nähden. Sen vuoksi opettajien ja ohjaajien määrää lisätään nopeasti. Lisäresursseilla vahvistetaan edellytyksiä turvata jokaiselle opiskelijalle hänen tarvitsemansa opetus ja ohjaus, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas.).

Lisärahoitusta opetuksen ja ohjauksen lisäämiseen sai yhteensä 105 koulutuksen järjestäjää ympäri Suomen. Rahoitus myönnetään vuoden 2019 toisen lisätalousarvion perusteella.

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen on varattu vuoden 2020 talousarvioesityksessä 80 miljoonaa euroa ja se on tarkoitus myöntää vuoden alussa. Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä tarkoitukseen yhteensä 235 miljoonaa euroa, josta päätetään hallituskauden aikana.

Ministeriö jakoi myös lähes 12 miljoonaa euroa osaavan työvoiman saatavuuden helpottamiseksi, erityisesti lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen. Rahoituksella lisätään 1 377 opiskelijavuotta, joista 500 lähihoitajakoulutukseen. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 36 koulutuksen järjestäjälle. Rahoitus myönnetään vuoden 2019 käyttämättä jääneestä ammatillisen koulutuksen määrärahasta.

– Opiskelijavuosien lisäys on suunnattu erityisesti ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen lähihoitajakoulutukseen. Lisäyksellä valmistaudutaan ennakoituihin hoitajamitoituksen muutoksiin, ministeri Andersson sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic