Lounais-Häme

Opetushallitus: Peruskoululaisten Move-mittaukset ovat turvallisia ja niitä jatketaan

Peruskoululaisten Move-mittaukset ovat turvallisia ja niitä jatketaan, ilmoittaa Opetushallitus. Opetushallitus selvitti mittausten turvallisuutta asiantuntijoiden kanssa.

– Emme ole havainneet riskejä, jotka edellyttäisivät, että Move-testiä keskeytettäisiin, Opetushallituksen johtaja Matti Lahtinen sanoi lehdistötilaisuudessa.

Move-mittausten turvallisuutta alettiin selvittää, kun espoolainen oppilas oli saanut viivajuoksutestissä sairauskohtauksen ja myöhemmin kuollut sairaalassa. Myös viivajuoksu on Opetushallituksen mukaan turvallinen mittausosio Move-kokonaisuudessa.

Mittausten valtakunnalliselle tiedonkeruulle on nyt annettu lisäaikaa 12. lokakuuta asti.Jyväskylän yliopisto: Vastaavia tapauksia ei tiedossaOpetushallitus pyysi puolueetonta arviointia UKK-instituutilta, joka selvityksessään toteaa, että Move-mittausten olosuhteita voidaan pitää turvallisina ja opettajan käsikirjan ohjeita riittävinä.

– Emme löytäneet mitään huomautettavaa itse testin turvallisuudesta, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoi.

Vasankari suosittelee jatkokouluttautumisen tukemista, jotta uudetkin opettajat saisivat hyvän koulutuksen testaamiseen.

Myös Move -mittausten kehittämiseen osallistunut Jyväskylän yliopisto on ottanut testin uudelleen tarkastukseen.

– Move-mittaristo verrattuna esimerkiksi sählymatsiin ei aiheuta sen suurempaa äkkikuolemariskiä. Tapaturmariski on alhaisempi kuin tiiviissä pallopelissä, professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistolta sanoi.

Viivajuoksutesti on maailmanlaajuisesti hyvin käytetty menetelmä lasten ja nuorten kestävyyskunnon mittaamisessa.

Vasankarin tekemän asiantuntijoille suunnatun kansainvälisen sähköpostikyselykierroksen perusteella selvisi, ettei ole tiedossa muita tapauksia, joissa viivajuoksutesti olisi provosoinut äkkikuoleman.Osa kaupungeista keskeytti mittauksetEräät kaupungit, ainakin Espoo, Helsinki ja Turku, ovat toistaiseksi keskeyttäneet Move-liikuntamittaukset.

Move-testeissä selvitetään usealla eri tavalla oppilaan liikunnallisuutta ja kuntoa. Mittauksilla kerätään tietoa viides- ja kahdeksasluokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä, kuten kestävyyskunnosta, liikkuvuudesta ja lihaskunnosta.

Testin osia ovat muun muassa 20 metrin viivajuoksu, vauhditon 5-loikka, punnerrus, vatsalihasliikkeet, kyykistyminen ja pallon heitto-kiinniottoharjoitus.

Move-järjestelmä on laadittu laajan yhteistyön tuloksena. Mukana ovat olleet eri opetusalan tahot, Jyväskylän yliopisto, sosiaali- ja terveysministeriö STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.————–Korjattu kello 14.55, Move-mittariston vertaaminen sählymatsiin on Jyväskylän yliopiston Urho Kujalan, ei UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin sanomaa.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic