Lounais-Häme

Opetusministeri haluaa lisää kielikylpyjä päiväkoteihin

Tavoitteena on myös lisätä harvinaisempien kielten opiskelua.
Tammelassa on tarjottu jo jonkin aikaa englannin kielen kielisuihkutusta varhaiskasvatuksessa. Kuva on päiväkoti Haituloista. Kuva: Tapio Tuomela

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa aikaistaa kieltenopetusten aloittamista entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa kielikylpyjen lisäämistä päiväkodeissa ja toisen vieraan kielen opiskelun aikaistamista.

Grahn-Laasonen asettaa työryhmän tekemään esityksiä uusista toimista, joilla vahvistetaan kieltenopetusta päiväkodeissa ja kouluissa. Työryhmän työn on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Valtioneuvosto päätti viime syksynä kielten opetuksen aikaistamisesta niin, että se alkaa koko maassa jo ensimmäisellä luokalla. Nyt aloittava työryhmä tähtää uudistuksen seuraavaan vaiheeseen

– Kieltenopetuksen varhentaminen tulee ulottaa päiväkoteihin ja toisen vieraan kielen opetus on aloitettava nykyistä aiemmin. Tavoitteena tulee lisäksi olla, että yhä useampi valitsee englannin lisäksi myös harvinaisempia vieraita kieliä, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

– Käynnistettävä valmistelu antaa mahdollisuuden päättää uusista toimista heti seuraavan hallituskauden alussa.

Opetushallituksen mukaan vapaaehtoisia kieliä opiskeltiin eniten 1990-luvun puolivälissä. Esimerkiksi 1997 A2-kieltä opiskeli 41 prosenttia viidesluokkalaisista. Sen jälkeen opiskelijoiden määrät alkoivat laskea etenkin suomenkielisissä kouluissa.

Alimmillaan määrät olivat vuonna 2009, jolloin A2-kieltä opiskeli vain 24 prosenttia ikäryhmästä. Vuodesta 2010 alkaen vapaaehtoisia kieliä on valittu taas hieman enemmän ja esimerkiksi toissa vuonna niitä opiskeli 27 prosenttia viidesluokkalaisista, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic