Lounais-Häme Forssa, Jokioinen

Opetusministeri Li Andersson vieraili Lounais-Hämeessä – Sai kysymyksiä toisen asteen koulutuksesta ja sote-uudistuksesta

Opetusministeri Li Andersson vieraili karkauspäivänä Forssassa ja Jokioisilla. Ministeriltä haluttiin kuulla muun muassa koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyvistä asioista.
Kansalaisareenassa opetusministeri Li Anderssonilta kysyttiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksesta sekä hoitajamitoituksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kansalaisareenassa opetusministeri Li Anderssonilta kysyttiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksesta sekä hoitajamitoituksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Opetusministeri Li Andersson (vas.) tutustui Lounais-Hämeen vierailullaan seudun koulutukseen Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä sekä Paanan koulussa.

Andersson nosti esiin hallituksen tekemät lisäpanostukset koulutukseen ja vakuutti hallituksen olevan sitoutunut siihen, että panostuksia jatketaan.

– Isoja päätöksiä on jo tehty. Opettajien ja ohjaajien lisäpalkkaamiseen on laitettu 20 miljoonaa euroa. Lisäksi lähihoitajakoulutukseen on annettu lisärahoitusta, jotta 0,7:n hoitajamitoitukseen päästään.

 

Varhaiskasvatus luo pohjan osaamiselle

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtaja ja rehtori Maaria Silvius kiitteli ammatillisen koulutuksen reformin tuomaa yksilöllistä koulutusta, mutta muistutti kuitenkin, että peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen tulevien nuorten osaamistason erot ovat todella suuria.

– On mahdotonta sanoa yhtä asiaa, millä osaamistasoa voitaisiin nostaa. Kyse on aika paljon siitä, miten kokonaisuus toimii, Andersson sanoi.

Ministeri nosti esiin varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostamisen sekä varhaiskasvatuksen laadun.

– Varhaiskasvatuksen laatu on tärkeä, koska siellä luodaan pohja peruskouluun. Oma näkemykseni on, että on parempi käyttää enemmän aikaa perusopetuksen puolella, jos sille on aito tarve, kuin se, että ihmiset pääsevät etenemään puuttuvilla perustaidoilla, Andersson summasi.

 

Li Andersson pitää toisen asteen koulutuksen yhteistyötä tärkeänä ja uskoo sen tulevina vuosina lisääntyvän.

 

”Tapa säilyttää alueellisesti kattava koulutusverkosto”

Toiseksi suureksi kysymykseksi ministerin Lounais-Hämeen vierailulla nousi laadukkaan koulutuksen säilyttäminen seudulla.

Forssassa on herännyt puhe ammatillisen koulutuksen ja lukion yhdistämisestä.

– Pidän toisen asteen yhteistyötä tärkeänä ja uskon, että se tulee lisääntymään väestöennusteidenkin perusteella. Se on tapa säilyttää alueellisesti kattava koulutusverkosto toisella asteella.

Ministerin mukaan esimerkiksi oppilashuollon palveluissa ja hallinnossa on varmasti sellaista, mitä on mahdollista tehdä yhteistyössä.

Lue myös: FAI:n ja lukion välinen yhteistyö etenee hitaasti

 

Twitter-kohua käsitellään puoluehallituksessa

Lyhyen vierailun perusteella opetusministeri sanoi seudun toisen asteen koulutuksen yleistilanteen vaikuttavan hyvältä.

– Haasteet ovat samoja kuin yleisestikin ammatillisen koulutuksen puolella: miten saataisiin vailla työpaikkaa olevat osallistumaan koulutuksiin ja miten huolehtia heikot perustaidot omaavien nuorten tarpeista.

Aiemmin tällä viikolla ilmi tulleita Misha Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä julkaistuja väkivaltatwiittejä ministeri kommentoi lyhyesti:

– Puoluehallitus on koolla sunnuntaina ja käsittelemme asiaa siellä. Tulemme käymään koko organisaation kaikkien työntekijöiden kanssa läpi, minkälaista käytöstä edellytämme sosiaalisessa mediassa. FL

Lue lisää: Li Andersson: Vasemmistoliiton työntekijään liitetyt tviitit täysin tuomittavia

 

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic