Lounais-Häme

Opetusministeri: "Neuvolat mukaan edistämään lukemista"

Suomen Kulttuurirahasto ja Lukukeskus jakavat kaikille vuosina 2019–2021 syntyville vauvoille kirjalahjan.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mielestä neuvoloissa ja päiväkodeissa on tärkeää muistuttaa lukemisen tärkeydestä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kehuu Suomen Kulttuurirahaston ja Lukukeskuksen päätöstä jakaa kaikille vuosina 2019–2021 syntyville vauvoille kirjalahjan osana neuvolatarkastusta. Tavoitteena on lisätä ääneen lukemista ja kannustaa perheitä yhteisiin lukuhetkiin.

– Neuvoloilla voi olla tärkeä rooli lapsiperheiden lukemisen edistämisessä ja lukuinnostuksen levittämisessä, Grahn-Laasonen muistuttaa.

– Jo aivan pienet vauvat hyötyvät tutkimusten mukaan saduista ja ääneen lukemisesta. Haluamme palauttaa iltasadut ja yhteiset lukuhetket jokaisen perheen arkeen ja rutiineihin. Tutkimusten mukaan iltasatujen lukeminen lapsiperheissä on vähentynyt. Neuvolat ja päiväkodit voivat olla tärkeässä roolissa muistuttamassa lukemisen hyödyistä ja tärkeydestä jo aivan pienestä lapsesta lähtien.

Grahn-Laasosen asettama kansallinen Lukutaitofoorumi julkaisi perjantaina lasten ja nuorten lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämisen suuntaviivat. Suuntaviivojen mukaan lukeminen on tuotava entistä vahvemmin lasten ja nuorten arkeen, niihin virtuaalisiin ja fyysisiin tiloihin, joissa lapset ja nuoret aikaansa viettävät.

Lukemisen edistäminen neuvoloissa puolestaan tukee Lukutaitofoorumin tavoitetta lukemisen edistämisestä ja on osa lukutaitofoorumin käynnistämää Lukuliikettä.

Suuntaviivojen pohjalta käynnistyvä Lukuliike puolestaan haastaa kaikki mukaan tekemään ”liikkeitä”, omia kampanjoita ja haasteita, lukemisen puolesta. Oman haasteen ja kampanjan voi perustaa kuka tai mikä yhteisö tahansa, ja kertoa siitä sosiaalisessa mediassa käyttäen aihetunnistetta #lukuliike.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic