Lounais-Häme

Opetusministeri suosittaa sähköistä äänestystä seurakuntavaaleissa – haastaa kirkkoa edelläkävijäksi

Voisiko äänestyskoppi jäädä historiaan seuraavissa seurakuntavaaleissa? KUVA: Lassi Puhtimäki

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa sähköisen äänestämisen käyttöönottoa seurakuntavaaleissa. Grahn-Laasonen toi ehdotuksensa julki kirkolliskokoukselle tiistaina.

Ministeri haastoi kirkkoa edelläkävijäksi sähköisessä äänestämisessä.

– Kirkolliset vaalit voisivat olla ensimmäiset valtakunnalliset, lakiin perustuvat vaalit, joissa äänioikeutta voi käyttää sähköisen tunnistautumisen avulla joko omalta kotikoneelta tai äänestyspaikalla. Näin voitaisiin saada äänestysprosenttia nousemaan, saataisiin kerättyä arvokasta tietoa siitä mikä toimii, ja osoitettaisiin edelläkävijyyttä yhteiskunnassa.

Grahn-Laasonen perusti esityksensä huoleensa seurakuntavaalien alhaisesta äänestysprosentista.

– Edellisissä vaaleissakin enemmän kuin viisi kuudesta äänioikeutetuista seurakuntalaisesta jätti äänestämättä. Tämä ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten hyvin seurakuntien ja kirkon luottamuselinten kokoonpano heijastaa koko jäsenistön arvoja ja näkemyksiä.

Ministeri Grahn-Laasonen totesi, että seurakuntavaalit ovat kirkon demokraattisen päätöksenteon perusta ja muistutti, että seurakuntavaaleissa äänestämällä voi siis vaikuttaa paitsi oman seurakunnan asioihin, myös hiippakunnan ja kokonaiskirkon asioihin.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä lauantaihin saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat