Lounais-Häme Forssa

Opetusta työelämän ehdoilla – Forssan ammatti-instituutin opiskelijoille löytynyt hyvin harjoittelupaikkoja

Forssan ammatti-instituutin opiskelijoille on löytynyt hyvin harjoittelupaikkoja. Hyvä esimerkki on Forssa-Asunnot oy:n kerrostalotyömaa.
Pintakäsittelyalan opiskelijat Ellinoora Nuutinen, Eveliina Rämö ja Miia Tienhaara saavat työhönsä neuvoja vastuuopettaja Paula Kiviseltä (kolmas edestä). Kuva: Lassi Puhtimäki

Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteet toteutuvat hyvin Forssan ammatti-instituutissa. Reformin yhtenä tarkoituksena on lisätä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista, ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijoille on löytynyt hyvin harjoittelupaikkoja. Hyvä esimerkki on Forssa-Asunnot oy:n kerrostalotyömaa, jossa pintakäsittelyalan opiskelijat parhaillaan työskentelevät.

– Pintakäsittelyalan opiskelijat työskentelevät opetusharjoittelutyökohteessa Saksankuja 5:n kerrostalotyömaalla. He toimivat kuten oikeassa työelämässä. Tämä tapa motivoi opiskelijoita työelämän toimintatavoille ja monipuolistaa koulutusta, Forssan ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Teijo Mikkola ja vastuuopettaja Paula Kivinen kertovat.

Työmaalla ahkeroi parikymmentä ensimmäisen ja toisen vuoden pintakäsittelyalan perustutkintoa suorittavaa opiskelijaa, jotka valmistuvat maalareiksi. He tekevät pintasaneerausta 20 asunnossa.

– Opiskelijat aloittivat työt ennen joulua poistamalla tapetteja. Nyt he ovat aloittaneet pintavärin levittämisen seiniin. Kaikkien asuntojen seinät ja katot maalataan, ja nämä opiskelijat jatkavat töitä toukokuun loppuun asti. Syksyllä töitä on tarkoitus jatkaa, opiskelijoita työmaalla ohjaava Kivinen sanoo.

Enemmän tekemistä ja vähemmän teoriaa

Opiskelijat saavat Mikkolalta ja Kiviseltä kiitosta työnsä jäljestä ja motivaatiostaan.

– On tärkeää, että työn jälki on niin siistiä, että asunnon kehtaisi laittaa itse myyntiin. Opiskelijat saavat myös valita käyttämänsä värit, Kivinen sanoo.

– Työpaikalla toimiminen vastaa opiskelijoiden toiveeseen, jonka mukaan he haluavat koulutukseen enemmän käsillä tekemistä ja vähemmän teoriaa, Mikkola kertoo.

Reformia etunenässä

Pintakäsittelyalan opiskelun aloittaa kerralla noin kymmenen opiskelijaa. Sisäänottoja on vuodessa neljä, mutta sisäänotossa voidaan joustaa niin, että mukaan voi tulla kesken koulutuksen. Koulutukseen tullaan peruskoulusta tai TE-toimiston kautta. Omasta opintopolusta riippuen opiskelu kestää keskimäärin kahdesta ja puolesta vuodesta kolmeen vuoteen.

– Opiskelijat harjoittelevat ensimmäiset puoli vuotta perustaitoja koulun työsalissa. Käytännön työ antaa kuitenkin parhaat taidot, joten tämän jälkeen he voivat ottaa vastaan asiakastöitä ja saada oppia työpaikoilla, Kivinen sanoo.

Ammatillisen koulutuksen reformi tuli voimaan 1.1.2018, mutta Mikkolan mukaan työpaikoilla oppimisella oli Forssan ammatti-instituutissa tärkeä asema jo ennen tätä.

– Olemme Forssan ammatti-instituutissa edelläkävijöitä siinä, että opetusta annetaan työelämän ehdoilla. Asiakastöitä tehdään ammatti-instituutin joka osastolla, kuten esimerkiksi metalli-, sähkö-, talotekniikka- ja auto- ja logistiikkapuolilla. Rakennusalan opiskelijoilla on esimerkiksi työn alla omakotitalo Kuustossa, Mikkola kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic