Lounais-Häme

Opiksi todellisen onnettomuuden kiperiin hetkiin

Tienpinta on ollut todella liukas ja se on yllättänyt autojen kuljettajat. Kaksi linja-autoa ja neljä henkilöautoa kolaroivat pahasti.

Kun liike ja metallin ryske taukoavat, autoissa on noin 40 uhria. Osa on kuollut, osa tajuttomana, osa vaikertaa vammojaan ja osa on kävelykunnossa. Yksi autoista palaa.

Tähän tilanteeseen saapuu ensimmäisenä paikalle Urjalan VPK:n yksikkö. Sen yksikönjohtaja Antti Kivistö saa vastuulleen pelastustöiden johtamisen paikan päällä.

Kyseessä on onneksi suuronnettomuusharjoitus, jonka järjestivät Jokivarren VPK sekä Hämeen Pelastusliitto ry, Pirkanmaan pelastuslaitos ja Finn Recycling oy. Harjoituksiin kutsuttiin Urjalan, Nuutajärven, Halkivahan, Menosten, Kylmäkosken ja Kurisjärven vapaapalokunnat ja eri alojen opiskelijoita.

-Harjoitusta on valmisteltu jo pitkään. Näin suurta harjoitusta ei tällä toiminta-alueella ole muistini mukaan ollut. VPK:t ovat tienneet harjoituksen ajankohdan, mutta sen laajuus ja vakavuus oli heille yllätys, kertoi harjoituksen varajohtaja Saku Rouvali.

Yhtenä tarkkailijana toiminut palomestari Esa Kaikkonen Satakunnan pelastuslaitokselta toteaa, että suuri harjoitus on harvinainen ja ammattitaidolle todella tarpeellinen.

-Harjoituksessa pystyy selvittämään toiminnan ongelmakohdat sanoin kuin ne asiat, jotka sujuvat. Jatkossa harjoituksia voi suunnata sinne missä on tarvetta. Seuraan esimerkiksi työturvallisuuteen, teknisiin taitoihin, johtamiseen ja pelastamiseen liittyviä ratkaisuja, Kaikkonen totesi.

Maalihenkilöinä oli tänä keväänä valmistuvia ensihoitajaopiskelijoita Ammattiopisto Tavastiasta. Opiskelijat aloittavat maanantaina työssäoppimisjakson Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen yksiköissä.

-Tämä oli meille hieno mahdollisuus kokea onnettomuustilanne. Aika tuntui todella pitkältä autonromussa ennen kuin ensimmäiset yksiköt saapuivat. Kuinka pitkältä se tuntuisikaan, jos olisi tosi kyseessä, pohti Nelli Kemppainen.

Kokemus vahvisti Kemppaiselle sen, että kun hälytys tulee, tulevassa ammatissa lähdetään paikalle heti.

-Siellä toimitaan ripeästi ja täsmällisesti. Harjoituksen pelastajat toimivat asiallisesti. Kuolleista ei puhuttu, koska tajuttomatkin kuulevat, hän muistutti.

Harjoituksen jälkeen tarkkailijat antoivat palautteensa.

-VPK:t saivat paljon positiivista palautetta, mutta aina löytyy parannettavaa. Eniten kehitettävää löytyi monipotilastilanteessa ja potilaiden hoidon tarpeen kiireellisyyden luokittelussa. Niitä asioita pitää harjoitella, totesi Rouvali.

Mukanaolleet saavat vielä kirjallisen raportin palautteesta ja videolinkin opetustarkoituksia varten.

Harjoitusonnettomuuden sijainti ja ensitiedot olivat tarkoituksella sekavat. Navigaattorikaan ei löytänyt paikalle.

-Vaikka tilanne on järkyttäväkin, hätäkeskukseen pitäisi pystyä antamaan mahdollisimman tarkat tiedot tilanteesta kolaripaikalta, uhrien määrästä ja vammojen laadusta. Se nopeuttaa pelastajien työtä sitten paikan päällä, tarkkailijat korostivat. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti