Lounais-Häme

Opintotukeen kaksi muutosta vuoden 2019 alussa – Oppimateriaalilisä voimaan elokuussa

Oppimateriaalilisä voimaan elokuussa.
Suomessa otetaan käyttöön oppimateriaalilisä. Kuukausittaista tukea voi saada 46,8 euroa. Kuva: MT = Markku Tanni

Eduskunta on hyväksynyt opintotukilakiin muutoksia, jotka tulevat voimaan kahdessa vaiheessa: osa heti vuoden vaihtuessa, loput elokuussa.

Täysin uutena asiana lakiin on lisätty oppimateriaalilisä, jota voidaan maksaa 46,8 euroa kuukaudessa toisen asteen opiskelijalle. Muutos tulee voimaan 1.8.2019 alkaen.

Oppimateriaalilisään ovat oikeutettuja vanhempansa luona asuvat alle 20-vuotiaat ja muualla asuvat alle 18-vuotiaat, jos vanhempien vuositulot ovat enintään 41 100 euroa.

Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintorahaa. 

Jos opiskelijalla ei ole vielä oikeutta opintorahaan, ja hän haluaa saada oppimateriaalilisää elokuusta 2019 alkaen, on opintotukea haettava keväällä tai kesällä.

Vuoden 2019 alusta alkaen verovapaat apurahat eivät enää vaikuta opintotukeen.

Apurahojen verovapaus koskee 1.1.2019 tai sen jälkeen maksettavia verovapaita apurahoja. Veronalaiset apurahat lasketaan jatkossakin opintotukeen vaikuttaviksi vuosituloiksi.

Opiskelijan vanhempien tulorajoja puolestaan korotetaan, koska opintotukeen vaikuttavina tuloina huomioidaan veronalaiset tulot.

Muutos on kosmeettinen, sillä veronalaiset tulot ovat lähes aina suuremmat kuin puhtaat tulot, joiden perusteella tukipäätökset on tähän saakka tehty.

Opiskelijan vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen, jos opiskelija asuu vanhempansa luona tai on alle 18-vuotias.

Elokuu tuo muutoksen myös alle 18-vuotiaiden opintorahan perusmäärään tai asumislisään: vanhempien tulot eivät vaikuta näihin etuuksiin, jos opiskelija ei asu vanhempiensa luona. FL

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic