Lounais-Häme

Opiskelija-aterian enimmäishinta nousi 3,06 euroon – Korotus jää ainakin syyslukukauden ajaksi opiskelijoiden maksettavaksi

Enimmäishintaa nostettiin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.
Kelan tarjoama ateriatuki pysyy toistaiseksi ennallaan 1,94 eurossa. Opiskelijalounaan hinnan korotus menee siis ainakin toistaiseksi opiskelijoiden omasta pussista. Kuva: Anja Filppula.

Elokuussa tehty opiskelija-aterian enimmäishinnan korotus jää opiskelijoiden maksettavaksi ainakin syyslukukauden ajaksi. Opiskelijahintaisen aterian enimmäishinta nousi lukukauden alussa 2,60 eurosta 3,06 euroon.

Hallitus ei nostanut ateriatukea keväisessä kehysriihessä, joten Kelan tarjoama ateriatuki pysyy toistaiseksi ennallaan 1,94 eurossa.

Opiskelijaravintoloiden henkilöstö- ja raaka-ainekulut ovat kasvaneet kahdeksassa vuodessa, joten korkeat vaatimukset kotimaisuudesta ja laadusta kävivät hankalaksi yhtälöksi, kertoo MaRa-alan liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki Unicafesta. Koronapandemian tuomat talousvaikeudet vain vahvistivat enimmäishinnan nostamisen tarvetta.

–  Korotus olisi joka tapauksessa tehty nyt syksyllä, mutta se olisi ollut todennäköisesti pienempi ilman koronaa, sanoo Pihlajamäki.

Pääosin Helsingin yliopiston opiskelijoita ruokkiva Unicafe nosti lounaansa hintaa syyslukukauden alussa 2,60 eurosta 3,05 euroon. Vegaanilounaan saa 10 senttiä halvemmalla.

Myös muun muassa Fazer Food & Co -ravintoloista vastaavassa Compass Groupissa hyödynnetään uutta hinnankorotusta.

–  Iso tekijä hinnantarkastuksien osalta on se, että ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen olemme nyt saaneet tilaisuuden hintojen nostamiseen. Mahdollisuus tarkistaa hinnoitteluamme takaa jatkossakin laadukkaan ja vastuullisen ruuan tarjoamisen, Kela-kriteerit huomioiden, kertoo Compass Groupin asiakkuusjohtaja Kristiina Ramirez.

Compass Groupin ravintoloissa opiskelijalounaan hinta vaihtelee kohteittain, sillä sopimukset ovat erilaisia.

–  Varmasti tulee olemaan kohteita, joissa maksimikorotus otetaan käyttöön, sanoo Ramirez.

Opiskelijat maksavat korotuksen omasta pussistaan ainakin syksyn

Koska Kelan ateriatukea ei nostettu kevään kehysriihessä, opiskelijat maksavat lounaan kasvaneen hinnan omasta pussistaan. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että syksyn budjettiriihessä on painetta ateriatuen nostamiselle, mutta ei ota vielä kantaa mahdollisen korotuksen määrään.

–  Lähdemme opetus- ja kulttuuriministeriössä siitä, että budjettiriihessä tavoitteenamme olisi se, että tulemme ateriatuen korotusta vastaan, Saarikko sanoo.

Vaikka ateriatukea päädyttäisiin korottamaan budjettiriihessä, opiskelijat maksavat enimmäishinnan korotuksen syyslukukauden ajan.

Paavo Antikainen Suomen ylioppilaskuntien liitosta kertoo, että enimmäishinnan noustessa myös ateriatuen nostaminen on tärkeää. Antikaisen mukaan ruokailu kattaa noin neljänneksen opiskelijan menoista.

Tampereen ylioppilaskunnan laskelmien mukaan vielä tänä keväänä opintorahalla sai ostettua 96 opiskelijahintaista ateriaa, kun enimmäishinnan noston jälkeen opintorahalla saa vain 82 ateriaa. STT

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic