Lounais-Häme

Opiskelija vaatii omaa rauhaa

Forssan opiskelija-asunnoissa näkyy yleinen trendi: opiskelijoita kiinnostaa yksiöasuminen ja oma rauha.
Sellainen ero Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön ja Forssan ammatti-instituutin asuntotilanteen välillä vallitsee, että ensin mainitulla on ylimääräisiä kämppiä tarjolla ja jälkimmäinen joutuu myymään ei-oota.
– Meillä ei ole vapaana yhtään asuntoa. Kaikki on täytetty instituutin opiskelijoilla, kertoo asuntolanhoitaja Leena Laiho. 
Tiukka tilanne johtuu Laihon mukaan siitä, että vuosi sitten toteutetun asuntolaremontin jäljiltä asuntojen määrä väheni. Alkuperäisistä 66 asukaspaikasta on nyt jäljellä 47. Asuntolapaikat täyttyivät tänä vuonna kesällä parissa viikossa koulun opiskelijavalintojen selviämisen jälkeen.
Täysremontissa Saksankadun asuntolan soluhuoneet muutettiin yksiöiksi ja samalla asukaspaikkaluku väheni. Laiho kertoo oppilasmäärien ja ikäluokkien kutistumisen vaikuttaneen koulun johdon ratkaisuun toteuttaa remontti.
– Se on nykyaikaisempaakin. Nuoret haluavat asua omassa rauhassaan, jossa on omat suihkut ja vessat kaikilla käytössä, hän perustelee.
Etusijalla asuntolaan hakuvaiheessa ovat alaikäiset ja ne, jotka eivät pysty hyödyntämään julkista liikennettä koulunkäynnissä. Jonossa asuntoihin on nyt seitsemän opiskelijaa. He ovat Laihon mukaan nuoria, joilla on jonkinlainen mahdollisuus käydä koulua kotoa käsin. 
– Lähiseudulla asuvat nuoret kulkevat ehkä mopolla tai kevarilla linja-autopysäkille, mutta talvella kulkeminen pysäkille voi olla hankalaa. He kyllä jäävät jonottamaan asuntoja, asuntolanhoitaja toteaa. 
Asuntojen vaihtuvuus on kuitenkin pientä lukukauden aikana. Ainoastaan kolmannen vuoden opiskelijat tekevät poikkeuksen lähtiessään kotipaikkakunnille työssä oppimaan.
– Jos on kyselijöissä täysi-ikäisiä, niin heille minun on täytynyt heti sanoa, että otamme aina alaikäiset opiskelijat. Muutamille on joutunut heti sanomaan, että täytyy etsiä kaupungilta asunto, Laiho kertoo. 
Ammattikorkeakoululaisten tilanne Viksbergissä sijaitsevassa HOPSin opiskelijatalossa on hieman toisenlainen. Talon täyttöaste on tänä syksynä 70 prosenttia ja viime vuonna asukkaiden määrä romahti vieläkin alemmas. Isännöitsijä Jari Savan mukaan kyselyitä yksiöistä tulee yhä.
– Yksiöt on kaikki varattu, mutta soluasuntoja sekä isompia kaksioita löytyy. Kahden hengen soluissa on monessa tilanne, että toinen huone on tyhjänä. Täysin vapaita soluja ei liene kuin pari kolme, luettelee Sava.
– Alkuaikoina soluasuntoja meni enemmän kuin tänä päivänä. Ensisijainen toive alkaa olla se, että halutaan oma asunto, hän lisää.
Vuokra-asuntojen hyvä tarjonta Forssassa on Savasta verottanut solujen täyttymistä. Toki myös opiskelupaikkojen määrän vähentyminen Forssassa näkyy asuntohakemusten määrän putoamisena.
– Kun kansainväliset opintolinjat alkoivat ammattikorkeakoulussa, ulkomaalaisia oli varmaan 30 prosenttia talon asukkaista. Nyt heitä on enää muutama. He vuokrasivat mielellään soluja. Se on varmaan kustannuskysymyskin, onhan solu huomattavasti edullisempi kuin yksiö, pohtii Sava. FL

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti