Lounais-Häme

Opiskelijaryhmät kutistuivat

Forssan ammatti-instituutin käytävät täyttyivät jälleen tiistaina uusista, opinahjonsa tiloihin tutustuvista opiskelijoista. Esimerkiksi Tammelasta Forssaan siirtynyttä keramiikka-alaa on alkanut opiskella yhdentoista hengen monitaustainen opintoryhmä.

-Piti vaihtaa alaa, kun en voinut jatkaa entisellä alallani. Keramiikkaa olen jo harrastanut pitkään, perustelee vaatetusalan artesaaniksi ja lähihoitajaksi jo opiskellut Hannah Kaipanen valintaansa.

-Käsityöt ovat aina kiinnostaneet, esimerkiksi kuvataidekoulussa, sanoo peruskoulusta suoraan linjalle hakenut Janna Hannikainen Jokioisista.

-Toivon, että Forssaan siirtyneen linjan löytäisi useampi käsitöistä innostunut. Kaikki eivät ole tietotyöläisiä tai lukuopiskelijoita, toiset haluavat tehdä töitä rauhassa omaan tahtiin, muistuttaa keramiikka-alan lehtori Outi Roos.

Keramiikka-alan opiskelijat joutuvat vielä odottamaan syyskuussa valmistuviin työtiloihin pääsyä pari viikkoa ajateltua kauemmin. Opetustilojen lattiat eivät kestäneet isoimpien työvälineiden, kuten dreijan ja keramiikkauunien, painoa ja niitä tullaan vahvistamaan.

-Välipohjaa joudutaan osittain uusimaan. Osin syynä on ajan hammas, toisaalta 1950-luvulla käytetty iso kivi betonin seassa, kertoo FAI:n tukipalvelupäällikkö Jouni Mäkelä.

Kaikkiaan remonttiin arvioitiin vielä kesäkuussa kuluvan noin 200 000 euroa, mutta kustannukset paisunevat siitä jonkin verran. Uutta arviota Mäkelä ei vielä osaa sanoa.

Syksy on muutoksen aikaa muillekin kuin opiskelijoille. Aloituspaikkojen määrää on karsittu useista koulutusohjelmista ja opinnot ovat keskittyneet Saksankadun kampusalueelle. Lähihoitajakoulutusta annetaan vielä Kehräämöllä.

-Tekstiilissä meillä ei alkanut tänä vuonna uutta ryhmää. Esimerkiksi merkonomikoulutuksessa taas on nyt 40 aloituspaikkaa. Meillä alkoi aiemmin kaksi 40 opiskelijan peruskoulupohjaista ja vielä lisäksi yksi ylioppilasryhmä, sanoo opinto-ohjaaja Sirpa Järvenpää.

Myös suosituista koulutusohjelmista, kuten sosiaali- ja terveysalalta ja useilta muilta aloilta on vähennetty tyypillisimmin kahdesta neljään aloituspaikkaa. Autoalalle otetaan vain kymmenen opiskelijaa eli puolet vähemmän kuin viime vuonna.

-Koulutuksen tarpeen eli alueella olevien nuorten määrän mukaan mietitään aloituspaikkoja. Tällä alueella ei ole enää nuoria niin paljon kuin aiemmin, eli hakijoiden määrä on siinä mielessä pienempi, toteaa Järvenpää.

Toinen syy linjojen pienentymiseen on opinto-ohjaajan mukaan se, että yhteishakuun eivät enää osallistu ne, joilla on jo aikaisempi ammatillinen tutkinto.

-Se on muuttanut hakutilannetta parin vuoden aikana ihan hirveästi. Sieltä ovat jääneet pois sellaiset hakijat, jotka ajattelevat vaihtaa ammattia, Järvenpää sanoo.

Peruskoulusta valmistuneet ja ylioppilaat voivat siis edelleen hakea opiskelupaikkoja yhteishaussa. Jo ammatillisen tutkinnon suorittaneet hakevat opiskelemaan erillishaun tai aikuiskoulutuksen kautta.

-Periaatteessa tämä on selkeämpää. Riittää paikkoja suoraan peruskoulusta tuleville, jotka saavat etusijapisteitä hakiessaan. Toki voidaan ottaa jo tutkinnon suorittaneita, jos meillä on paikkoja, Järvenpää huomauttaa.

Aloituspaikkoja ammatti-instituutissa on vapaana artesaanilinjalla tänä syksynä vielä peräti viisi ja neljällä muulla linjalla yhteensä vajaa kymmenen. Paikkoja löytyy kone- ja metallialalta sekä yhdistelmäajoneuvokuljettajan, kokin ja merkonomin opintojen parista. Eniten hakijoita kevään yhteishaussa oli sosiaali- ja terveysalalle eli lähihoitajan koulutukseen, jonne jonottaa vielä toistakymmentä hakijaa. Ensisijaisia hakijoita Forssan ammatti-instituuttiin oli kaikkiaan 252. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti