Lounais-Häme Forssa

Opiskelijat duunikuntoon – Forssan ammatti-instituutissa ainutlaatuinen hyvinvointiohjelma

Ohjelma suunnattiin ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, jotta he saisivat jo opintojensa aikana hyvät valmiudet pitää itsestään huolta koko työuran ajan.
Emilia Koutila treenaa kuntosalilla liikunnanohjaaja Essi Virtasen johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Emilia Koutila treenaa kuntosalilla liikunnanohjaaja Essi Virtasen johdolla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hyvinvointi ja jaksaminen ovat kaikissa ammateissa tärkeitä koko työuran ajan. Tämän vahvistavat Forssan ammatti-instituutin opiskelijat Sini Mäkelä ja Emilia Koutila, jotka ovat tämän syksyn olleet mukana Duunikunnossa-hyvinvointiohjelmassa.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä ja Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus pilotoivat yhdessä kuluvan syksyn aikana hyvinvointiohjelman. Sitä tarjottiin maksuttomana kaikille Forssan ammatti-instituutin (FAI) tutkinto-opiskelijoille. Mukaan valittiin 12 eri-ikäistä opiskelijaa eri aloilta. Ohjelma suunnattiin ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, jotta he saisivat jo opintojensa aikana hyvät valmiudet pitää itsestään huolta koko työuran ajan.

– Tämänkaltaista hyvinvointiohjelmaa ei tietojemme mukaan ole toteutettu muissa ammatillisissa oppilaitoksissa Suomessa. Toivomme, että sitä voitaisiin hyödyntää myös muissa oppilaitoksissa ja työpaikoilla, kertoo työfysioterapeutti Minna Penttilä Kutomon Fysioterapiasta ja Liikuntakeskuksesta.

Kattavasti tietoa monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta

Sini Mäkelä ja Emilia Koutila kertovat ilmoittautuneensa hyvinvointiohjelmaan mukaan mielenkiinnosta, ja kokemus on ollut positiivinen.

Mäkelä opiskelee ensimmäistä vuotta dieettikokiksi.

– Ohjelma on antanut hyvin kattavasti tietoa monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta ja liikunnan harrastamisen tärkeydestä. Minulle on ollut tärkeää löytää treenin ja liikunnan sekä levon ja palautumisen tasapaino, koska pelaan ringetteä SM-tasolla ja liikun muutenkin paljon, Mäkelä sanoi.

Koutila opiskelee toista vuotta merkonomiksi.

– Koska työni tulee olemaan toimistotyötä, halusin saada neuvoja etenkin siihen miten kädet saa pysymään hyvässä kunnossa. En aiemmin harrastanut vakituisesti liikuntaa, mutta olen nyt tämän ohjelman myötä alkanut käydä salilla, Koutila kertoi.

Kaikki arkiliikunta on hyväksi

Opiskelijoiden ryhmä on syksyn aikana kokoontunut hyvinvointiohjelman starttiin ja neljälle luennolle. Ensimmäisenä luentona oli Huco 360 -henkilökohtainen hyvinvointianalyysi, jolla selvitettiin omat vahvuusalueet ja parhaimmat tavat elämänhallintaan. Ravintoluennolla opiskelijat saivat faktoja ravinnosta ja energisemmästä olosta. Jokaiselle annettiin myös henkilökohtaista liikuntaneuvontaa Huco 360:n pohjalta. Lisäksi luennoilla käsiteltiin palautumista, sillä työllä ja treenillä ei saavuta tulosta, jos ei osaa välillä palautua.

Liikunnanohjaaja Essi Virtanen vetää opiskelijoiden treenejä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Luentojen lisäksi opiskelijalla on ollut mahdollisuus käydä InBody-kehonkoostumusmittauksessa ja käyttää vapaasti jakson ajan Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen liikuntapalveluita eli kuntosalia, ryhmäliikuntatunteja ja vesijumppia.

Minna Penttilä ja opiskelijoita ohjannut liikunnanohjaaja Essi Virtanen muistuttavat, että jo kaikki arkiliikunta on hyväksi.

– Työnteon yhteydessä kannattaa varata hetkiä taukojumpalle, ja hissin sijaan on hyvä käyttää portaita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic