Lounais-Häme Forssa

Opiskelijoiden perustamasta insinööritoimistosta kasvoi teknologiakonserni, jonka osaaminen ulottuu merenpohjasta avaruuteen

Tuotanto Forssassa pyörii normaalisti, mutta rajojen sulkeminen hankaloittaa uusien kauppojen tekoa.
Koronan tuoma matkustuskielto on ollut toimitusjohtaja Sami Kotiniemen mukaan iso hidaste yrityksen kasvulle. Siitä huolimatta liikevaihdossa tavoitellaan 20 prosentin nousua. Kuva: Seppo Pessinen
Koronan tuoma matkustuskielto on ollut toimitusjohtaja Sami Kotiniemen mukaan iso hidaste yrityksen kasvulle. Siitä huolimatta liikevaihdossa tavoitellaan 20 prosentin nousua. Kuva: Seppo Pessinen

Neljän opiskelijan perustamasta insinööritoimisto DA-Design Oy:stä on kasvanut 25 vuodessa reilut 120 henkilöä työllistävä teknologiakonserni DA-Group. Yritys suunnittelee ja valmistaa valvonta-, ohjaus-, näyttö- ja testausjärjestelmiä käyttökohteiden yltäessä merenpohjasta avaruuteen saakka.

Asiakkaat ovat puolustus- ja turvallisuussektorin, avaruussektorin sekä teollisuuden ja teknologia-alan toimijoita. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 14 miljoonaa euroa, josta yli puolet tuli kotimaan rajojen ulkopuolelta.

– Silloin kun yritys perustettiin muutaman opiskelukaverin kanssa, ei tullut mietittyä, missä nyt oltaisiin. Juhlaa latistaa se, ettemme koronan vuoksi voi juhlia henkilöstön ja sidosryhmien kanssa. Vahinko otetaan myöhemmin takaisin. Nyt on juhlittava pienimuotoisesti kotitoimistolla lasillisella skumppaa, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Sami Kotiniemi naurahtaa.

Alkuperäisestä kvartetista toiminnassa on mukana myös Kari Vainio turvallisuus- ja tietohallintojohtajan roolissa. Ydinporukka on tiivis ja vahvuutena on juuri se, että päätöksenteko sujuu notkeasti.

– 25 vuoteen on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. Ne ovat vuorotelleet noin seitsemän vuoden sykleissä. Viime vuosi oli hyvä kasvuvuosi ja tämäkin vuosi on tilausten suhteen oikein hyvä, Kotiniemi summaa.

Korona sulki rajat ja jäädytti uudet kaupat

Vahva nousukiito ei ole hyytynyt koronapandemian vuoksi, vaikka asioiden hoidosta on tullut mutkikasta. Rajojen sulkeminen oli DA-Groupin bisneksille valtava rasite, sillä isojen kauppojen teko perustuu henkilökohtaisiin kontakteihin ja luottamuksellisten suhteiden luomiseen.

– Asiakastapaamiset ovat jääneet, joten uusien kauppojen tekeminen on juuri nyt aika vähissä. Kaikkia isoja kauppoja ei todellakaan sovita Skype-palavereissa. Töitä meillä on paljon, mutta usein suunnitelmiin ei saada asiakkaiden hyväksyntää kovin nopeasti. Olemme silti onnellisemmassa asemassa kuin moni muu ala. Olemassa olevat kontaktit ovat tänä aikana erityisen arvokkaita, Kotiniemi kertoo.

Korona lyö leimansa yrityksen arkeen myös Forssassa. Tavaran ja komponenttien toimitukset ovat ajoittain tökkineet pahasti ja äkilliset muutokset ovat arkipäivää. Vanhalla painotalolla tuotanto on pyörinyt silti normaalisti.

– Tuotannossa etäisyyksiä on kasvatettu ja työntekijät ripoteltu vähän laajemmalle alueelle, kun tilat antavat siihen mahdollisuuden. Suunnittelu, myynti ja markkinointi hoidetaan kaikki etätyönä, Kotiniemi selvittää.

Oma tuotanto Forssassa on yritykselle todella tärkeä asia. Se nostaa yhtiön osakkeita erityisesti puolustus- ja turvallisuussektorin asiakkaiden papereissa.

– Turvallisuusvaatimukset on helpompi täyttää, kun kaikki on omissa käsissä. Se on yrityksen toiminnassa kantava ajatus.

Tavoitteena nostaa liikevaihto yli 17 miljoonaan euroon

Tavoitteena kuluvalle vuodelle on yhä 20 prosentin kasvu. Liikevaihto aiotaan hilata yli 17 miljoonaan euroon.

– Kauppaa täytyy syksyllä tehdä, jotta siihen ylletään. Isommat kaupat ovat jo plakkarissa, kunhan projektit saadaan vaan etenemään. On lohdullista nähdä, että isot ja tärkeimmät asiakkaat eivät ole ainakaan jarrua painamassa, Sami Kotiniemi kertoo.

Mahdollisuuksia kasvuun on jatkossakin. Kvartaalitalousajattelusta DA-Groupissa on haluttu päästä eroon jo reilun 15 vuoden ajan ja rakentaa tulevaisuutta pitempien projektien ja asiakkuuksien pohjalle.

– Mahdollisuuksia meillä on paljon kasvaa vaikka 10 kertaa isommaksi konserniksi. Olisimme silti markkinoilla aika pieni lilliputti. Defence on meillä todella vahva veturi. Niitä hankkeita kannattaa tavoitella, sillä toimittajaksi pääsee usein 5–10 vuoden sopimuksilla.

DA-Group

Yritys perustettiin neljän insinööriopiskelijan toimesta 16. toukokuuta 1995.

Konserni työllistää noin 120 henkilöä. Pääpaikkana on Forssa, jossa työskentelee noin 75 ihmistä.

Muut toimipaikat ovat Tampereella, Helsingissä, Oulussa ja Turun seudulla.

Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 14 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden tavoitteena on vähintään 17 miljoonaa euroa eli reilun 20 prosentin kasvu.

Yli puolet liikevaihdosta tulee ulkomailta. Vienti suuntautuu pääosin Eurooppaan, jossa tärkeimmät maat ovat Saksa, Englanti, Ranska ja Ruotsi. Eksoottisempia päänavauksia on tehty muun muassa Chilen ja Intian markkinoille.

Kasvunäkymät suuntautuvat jatkossakin vahvasti kotimaan rajojen ulkopuolelle.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic