Lounais-Häme

Opiskelijoiden valokuvanäyttelyssä esille pääsivät tavalliset kulttuurin kuluttajat

Kulttuuri on laaja käsite, eikä sitä voi sitoa tiukkoihin raameihin. Sen huomaa tällä hetkellä hyvin Forssan museon Aulagalleriassa, johon on koottu Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely.

-Näyttelyn kuvissa on tavallisia kulttuurin kuluttajia, jotka ovat itse kirjoittaneet valokuvien viereen tarinoita kulttuurista ja sen hyvinvointivaikutuksista omassa elämässään, Kulttuuriyhdistys Kuvion Mira Kalliola kertoo.

Vuonna 1932 syntynyt Risto kertoo omassa tekstissään metsän merkityksestä, vuonna 1949 syntynyt Keijo kirjoittamisen ja lukemisen vaikutuksesta elämäänsä, vuonna 1980 syntynyt Jenna taas kiinnostuksestaan liikuntaan.

”Koko elämä on kulttuuria ja siinä on lukemattomia alajakoja. Itselleni tutuimpia ovat eri taiteenalojen kulttuurit, kuten kuvataiteet eri muodoissa”, vuonna 1944 syntynyt Leena tiivistää omassa Festarisaappaat-tekstissään.

-Näyttelyn avulla haluamme tuoda esiin kulttuurin laaja-alaisuutta ja sitä, että kulttuuri edesauttaa hyvinvointia, Kalliola kuvailee.

 

Näyttelyn kuvat ovat ottaneet Forssan ammatti-instituutin toisen vuoden media-alan opiskelijat Vilena Alho, Iitu Asp ja Elli Hintsanen.

Idea näyttelyyn tuli Kuviolta, ja samaan aikaan FAI:lla etsittiin opiskelijoille yhteistyötahoa valokuvaprojektiin, joten yhteinen sävel löytyi nopeasti. Kuvissa esiintyvistä henkilöistä suurin osa taas kuuluu Wahren-opiston Elämäni tarinat -ryhmään.

Näyttelyn tauluissa esiintyvät henkilöt ovat iältään 37–88-vuotiaita. Kuvattavat toivat kuvaustilanteeseen haluamaansa rekvisiittaa, joka liittyy jotenkin kirjoitettuun tekstiin.

Metsistä kirjoittanut Risto poseeraa metsurin tamineissa, Keijo kirjapinon takana ja Jenna käsipaino kohti kattoa nostettuna.

-Emme tienneet etukäteen kuvattavien esineitä. Ennen kuvausten alkua esittelimme itsemme ja kuvattavat kertoivat itsestään ja esineestään, Hintsanen kertoo prosessista.

Kuvat otettiin helmikuussa, minkä jälkeen niitä käsiteltiin ennen näyttelyn pystytystä. Kolmikko kertoo, että projekti opetti etenkin asiakaspalvelua sekä varmuutta studiokuvaamiseen.

-Olen kyllä ylpeä omista kuvistani, Alho kertoo.

Myös Kalliola on lopputulokseen tyytyväinen.

-Yhteistyö toimi todella hyvin ja kuvat ovat loistavia. Hienoa, että nuoret mahdollistivat näyttelyn, Kalliola kiittelee. FL

Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely Forssan museon Aulagalleriassa 22.4. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti