Lounais-Häme

Opiskelu antoi potkua

HKScanin Forssan toimipisteen ensimmäinen oppisopimuksella tutkinnon suorittanut ryhmä juhlisti tällä viikolla puolentoista vuoden koulutusjakson päättymistä.

13 koulutukseen osallistujan joukossa oli lihanleikkaajia, teurastajia ja punaisen lihan käsittelijöitä.

Yksi tutkinnon suorittaneista on yhdeksän vuotta HKScanilla punaisen lihan käsittelijänä työskennellyt 46-vuotias Marko Vaittinen.

-Muun muassa valmistan marinadeja, marinoin, suolaan joulukinkkuja ja lisäksi olen osaston työsuojeluasiamies.

Hän halusi mukaan koulutukseen, koska halusi syventää tietojaan.

-Koulutus lisäsi työn mielekkyyttä, Vaittinen kehuu.

Puolentoista vuoden aikana teoriaopintoja oli kerran kuussa. Vaittinen sanoo, että ammattitaidon olisi voinut näyttää näytön kauttakin, mutta koulutukseen osallistuminen lisäsi tiedon määrää.

Tutkinnon suorittamisen myötä hänen työnkuvansa ei juuri muutu, mutta koulutuksen jälkeen hän voi toimia näyttöjen valvojana.

Tutkinnon suorittaminen antaa mahdollisuuden jatkaa opintoja yliopistoon asti. Vaittinen toteaa, että oppisopimuskoulutus oli niin hyvä kokemus, että hän voisi jatkaakin opintoja.

Hänellä on nimittäin vielä parikymmentä vuotta työelämää jäljellä, joten aikaa on.

-En tosin tiedä, haluanko kokonaan koulun penkille, mutta työn ohessa voisin opiskella uudelleen.

HKScanin Forssan toimipisteen tuotantojohtajan Juha-Pekka Niemisen mukaan oppisopimuskoulutusidea lähti liikkeelle henkilöstökyselystä.

Työntekijöille on järjestetty sisäistä koulutusta, esimerkiksi hygieniakoulutusta jo vuosien ajan, mutta tutkintoon tähtäävää koulutusta ei ennen ole ollut.

-Koulutus on tärkeä asia. Kyse on henkilöstön motivoinnista ja kannustamisesta, Nieminen muotoilee.

Kun vielä omalta paikkakunnalta löytyi koulutuksen järjestäjäkin, oli idea helppo toteuttaa.

-Faktialle ja Faille kiitos koulutuksesta. Forssassa ollaan onnekkaita, että täältä löytyy tietotaito koulutuksen järjestämiseen.

HKScanin Forssan työhönottaja Jenni Ylösmäki kertoo, että koulutus on kiirinyt jo työtä hakevien korviinkin ja moni on kysellyt, miten koulutukseen pääsee.

Niemisen mukaan toinen ryhmä on tällä hetkellä käynnissä ja kolmas koulutus alkaa syksyllä ja jonossa on jo liuta halukkaita.

Ylösmäen mukaan oppisopimuskoulutuksia aloitetaan vuosittain. Koulutukseen valitaan työntekijöitä eri osastoilta, jotta opiskelu ja työnteko sujuvat ongelmitta.

-Yhteishenki tehtaalla kasvaa, kun eri osastoilla työskentelevät tutustuvat toisen osaston työhön. Työpäivän aikana siihen ei juuri ole mahdollisuutta, Nieminen sanoo.

Faktian ja Forssan ammatti-instituutin (Fai) rehtorin Maaria Silviuksen mukaan ammattitaidon kehittäminen ei ole yrityksissä aina itsestään selvää.

Yksittäiset työntekijät voivat osallistua Faktian ja Fain järjestämään koulutukseen, mutta se, että tutkintokoulutus räätälöidään yritykselle, on harvinaisempaa.

-HKScan arvostaa osaamista ja ammattitaidon päivittämistä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic