Lounais-Häme

Opistorehtori lähti Ladan kyydissä kohti eläkepäiviä

– Ajattelin jotain pientä kahvitusta opettajien kesken. Olen tästä todella otettu ja liikuttunut, Wahren-opiston ja Jokiläänin kansalaisopiston rehtorina viimeistä päivää työskennellyt Jukka Nummelin kiitteli Forssan Tehtaankoululla keskiviikkona.

Nummelin yllätettiin heti aamuvarhaisella ja napattiin Lada 1200:n kyytiin. Päähän istutettiin kaksi valkoista lippalakkia, joista toista koristi Wahren-opiston ja toista Jokiläänin kansalaisopiston logo.

Lada kuljetti vuodesta 1990 opistossa työskennellyttä Nummelinia Forssasta Jokioisille ja takaisin, kunnes neuvostoauto pysäköitiin Tehtaankoululle eläkekahveja ja -puheita varten.

-Aikoinani olin kovakin Lada-mies. Talvella 1987 työskentelin Lohjan kansalaisopistossa, johon kuljin samanlaisella Ladalla töihin vielä Helsingistä. Opiskelijat ensin naureskelivat autolle, Nummelin kertoi.

Hymyt hyytyivät, mutta Lada ei.

-Oli kova talvi ja paljon pakkasta, mutta Lada lähti aina ensimmäisellä yrityksellä käyntiin, Nummelin naurahti.

 

Nummelin aloitti silloisen Forssan kansalaisopiston rehtorin sijaisena vuonna 1997. Vuonna 2000 hänet valittiin nykyiseen rehtorin virkaan. Samalla Nummelin sai tuplaroolin, kun hänestä tuli myös Jokiläänin kansalaisopiston rehtori.

Nummelin kertoo, että vuosiin on mahtunut niin hyviä kuin huonojakin aikoja.

-Välillä työ on ollut kivireen vetämistä taloudellisten syiden vuoksi, jatkuvaa miettimistä, miten kurssit järjestetään jatkossa. Siinä mielessä eläkkeelle jääminen on helpotus, että työhön on liittynyt paljon vastuunkantamista. Välillä sitä on yölläkin herännyt miettimään, miten jokin asia onnistuu, Nummelin kertoo.…

-Kun on vielä kaksi opistoa, kaiken on ikään kuin joutunut tekemään kahdesti.

Nummelin toteaa, että periaatteessa opistotoiminta on hyvin samanlaista kuin 20 vuotta sittenkin, kilpailu ihmisten vapaa-ajasta vain on kiristynyt. Taustalla on kuitenkin lähes taukoamatta jouduttu tekemään pieniä ja isompia muutoksia, jotta pysytään kiinni muuttuvassa maailmassa.

-Wahren-opiston tulevaisuus on vielä kysymysmerkki. En usko, että esimerkiksi päätoimista rehtoria enää tulee. Mieluiten näkisin yhteislyseoon yhdistymisen sijaan yhdistelmän esimerkiksi musiikkiopiston ja muiden kanssa, Nummelin pohti.

 

Vaikka vuosien varrella on ollut rankkojakin aikoja, on Nummelinilla eläkepäivien koittaessa myös haikea olo.

-Aion silti pitää nyt sapattivuoden opistosta ja tarkastella maailmaa vähän eri näkökulmista. Katsotaan vuoden päästä, mitä ajatuksia silloin on, opetanko jotain opistolla tai osallistunko kursseille.

Viimeisen työpäivän kulkupelinä toiminut Lada sopi hyvin teemaan, sillä ensimmäisinä eläkepäivinään Nummelin aikoo reissata Venäjälle. Tai oikeastaan lomapäivinään, sillä virallisesti Nummelinin viimeinen päivä opistojen palveluksessa on heinäkuun lopussa. Seuraavat pari kuukautta hän kuluttaa ulkomailla lomapäiviään.

Myös tärkeä harrastus shakki nousee vuoden aikana aiempaa suurempaan rooliin.

-Haluaisin myös kirjoittaa enemmän. Edeltäjäni ovat kirjoittaneet paljon, esimerkiksi kirjoja. Aikanaan itsekin kirjoitin enemmän, ja nyt on tunne, että olisi kiva palata sen pariin, Nummelin hymyili. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic