Lounais-Häme

Oppaita menneisyydestä: Tanja Härmä löysi lumoavia saattajia matkalleen Wahren-opiston historiaan

Tanja Härmä sai kipinän taipaleelle historian lehdiltä kohtaamiensa saattajien lumoamana.
Aino Kilven mökki ja siihen liittyvä historia sekä miljöö herkistävät Tanja Härmän purkamaan tuntojaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aino Kilven mökki ja siihen liittyvä historia sekä miljöö herkistävät Tanja Härmän purkamaan tuntojaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tanja Härmä on sadan vuoden matkalla Forssan työväenopisto/kansalaisopisto/aikuisopisto/Wahren-opiston viemänä. Vahva ansionsa tapahtuneesta kuuluu lumoavimmiksi osoittautuneille saattelijoille.

Heistä omalla tavallaan kuvainnollisemmaksi ja konkreettisimmaksi Tanja Härmä nimeää näyttelijä Aino Kilven.

– Opiston mökki on ihmeellinen paikka. Siellä Aino otti minua kädestä kiinni ja johdatti opiston saunan nurkalta eteenpäin, Härmä viittaa kesällä 2019 yhdelle opiston kurssille osallistumiseensa liittyneeseen kokemukseen.

– En vielä silloin tiennyt hänen nimeään, saati edes olemassaolostaan. Nyt tiedän senkin, että hän kävi paljon tällä mökillä ollessaan opiston saunassa.

Tarja Härmä tuntee Aino Kilven mökin pitävän sisällään puoleensa vetävää lumovoimaa.

Eikä Tammelassa Pyhäjärven rannassa sijaitsevalta saunalta tarvinnut hänen mukaansa edetä kuin muutama askel, kun saavuttiin Aino Kilven mökille.

Aino Kilpi syntyi Tampereella vuonna 1888 ja kuoli Forssassa 1980. Hän aloitti vaikuttamisensa Forssan työväenopistossa yhtenä vuonna 1925 vauhtiin päässeen teatteriharrastuksen käynnistäjistä.

Samaisen teatteriharrastuksen tiimoilta tarttui Tanja Härmän satavuotismatkan kumppaniksi opiston alkamisvuodesta aina vuoteen 1963 sen johtotehtävissä ja opettajana toiminut Elli Laurila.

Aino Kilven kanssa läheisesti ystävystynyt Elli Laurila syntyi Porvoossa vuonna 1882 ja kuoli Forssassa 1966. Hän toimi myös yhteiskunnallisena vaikuttajana, muun muassa kansanedustajana.

 

Kanssamatkustajaksi vuonna syksyllä 1920 toimintansa aloittaneen opiston aikamatkalle voi liittyä Tanja Härmän opistosata.blogspot.com -sivun kirjoitusten kyyditsemänä.

Luettavissa ovat artikkelit: Työväenopiston mökin vieraita tapaamassa 1960-luvulla, Sivistysyhteiskunnan ja hyvinvoinnin yhtälö, Matka Aino Kilven kanssa työväenopiston näyttämölle, Aira Rauhala ja Lea Mäkelä – silloin opiskelimme oppiaksemme elämää varten ja Miina Sillanpää Forssan työväenopiston vieraana.

Tuoreimpana tulokkaana kirjoituksia täydentävät opiston pitkäaikaisen tekstiilityön opettajan Oili Jaatisen käsityön vaiheista kertovat osat. Aiheen alussa palataan 1920-luvulle, jolloin käsityö oli opistomaailmassa valtakunnallisesti uusi ja outo oppiaine.

Tanja Härmä arvioi täydentävänsä opiston satavuotistaivalta vielä viidellä tai kuudella julkaisemattomalla tekstillä.

Hän innostui asiasta saatuaan tehtäväksi valmistella maaliskuussa 2020 Vinkkelissä järjestettävää opiston satavuotisnäyttelyä.

– Siihen liittyen tuli vastaan runsaasti mielenkiintoisia tekstiaineistoja, jotka eivät olisi päässeet mielestäni näyttelyssä kylliksi oikeuksiinsa. Niinpä ajattelin, että kyllä niitä jotenkin pitää hyödyntää.

Sen, että ajatus tarkoitti homman menemistä pääosin talkootyön puolelle, Tanja Härmä ei antanut häiritä toimeen tarttumisessaan. Toisaalta se tarkoitti sitä, että hänen osallisuutensa sadan vuoden opistomatkasta jää blogikirjoituksiin.

Hän on ammentanut asiaan liittyvän kuvituksen täydentämiin kirjoituksiinsa aineistoa muun muassa jo julkaistusta kirjoista virallisiin asiakirjoihin ja vapaamuotoisempiin muistiinpanoihin. FL

Päivitetty 28.10. 2019 klo 12:17

Korjattu Elli Laurilan kuolinvuodeksi 1966.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic