Lounais-Häme Lounais-Häme

Oppilaat palaavat kouluun Forssan seudulla – Varotoimenpiteitä on yhä, mutta joiltain osin niitä on keväältä höllätty

Koulujen syyslukukausi alkaa Forssan seudulla tällä viikolla.
Forssan seuduin kouluissa on erilaisia varotoimenpiteitä koronaviruksen varalle, mutta käsihygieniaa painotetaan kaikkialla. Forssan Keskuskoululle on hankittu käsidesiä jokaiseen luokkaan. Annika Tuominen aloittaa koulussa kotitalousopettajana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seuduin kouluissa on erilaisia varotoimenpiteitä koronaviruksen varalle, mutta käsihygieniaa painotetaan kaikkialla. Forssan Keskuskoululle on hankittu käsidesiä jokaiseen luokkaan. Annika Tuominen aloittaa koulussa kotitalousopettajana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perusopetuksen oppilaat palaavat koululuokkiin kaikissa Lounais-Hämeen kunnissa torstaina, pois lukien Urjala, missä syyslukukausi alkaa jo tänään keskiviikkona.

Forssan seudun kunnat jatkavat monin tavoin samankaltaisilla järjestelyillä kuin kevätlukukauden lopulla, kun etäopetusjakson jälkeen oppilaat palasivat pulpettien ääreen pariksi viikoksi. Joiltain osin varotoimenpiteitä höllätään hiukan.

– Kevät toimi meille hyvänä harjoituksena. Yritämme hyödyntää silloin saatuja oppeja nyt, Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo.

Tilat voivat käydä ahtaiksi

Samaa viestitetään myös muista seudun kunnista.

Käytännössä kevään mallilla jatkaminen tarkoittaa esimerkiksi käsihygienian korostamista, ruokailujen porrastamista sekä turvavälien ja muutenkin väljyyden hakemista.

Ajoittain ahtaaksi käyvät koulutilat luovat omat haasteensa väljyyttä etsittäessä.

Keväällä Forssassa väljyyttä saatiin esimerkiksi sillä, että Keskuskoulun luokkia siirrettiin etäopetuksessa jatkaneen Forssan yhteislyseon tiloihin. Se ei kuitenkaan nyt ole mahdollista, kun myös lukiolaiset siirtyvät läpiopetukseen.

– Meillä on pitkät kapeat käytävät, joten käytävillä oleskelun sijaan kannustamme menemään suoraan luokkaan. Jokainen koulu varmasti miettii järjestelyjä omaan kiinteistöön ja oppilasmäärään sopien, Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki sanoo.

Lue lisää, millaisin rajoittein oppilaat palasivat lähiopetukseen toukokuussa: Välitunnit pois, ryhmiä lyseolle, ruokailuja luokkiin – Forssan seudun koulut valmistautuvat lähiopetukseen monin tavoin (FL 12.5.2020)

Välituntikäytännöissä eroa

Seudun alakouluissa ryhmät pyritään pitämään erillään toisistaan. Ruokailuajan ikkunaa pidennetään, jotta mahdollisimman vähän luokkia olisi samaan aikaan syömässä. Esimerkiksi Tammelan Koulukeskuksessa alakoululaiset syövät omissa luokissaan.

Muun muassa Jokioisten Paanan koululla on myös kouluun saavuttaessa järjestelyjä. Kaikki oppilaat eivät kulje pääovesta, vaan osa ryhmistä käyttää sivuovia.

Välituntien osalta järjestelyissä on eroja. Osassa kouluista välitunteja porrastetaan.

– Kannustamme alakoululaisia siihen, että ryhmät viettäisivät aikaansa vain keskenään välitunnillakin, Jokioisten sivistysjohtaja-rehtori Jari Sillanpää kertoo.

– Tammelassa pyritään järjestämään omia välituntialueita ryhmille. Se on tietysti helpompi järjestää kyläkoulussa kuin 400 oppilaan Koulukeskuksessa, mutta mahdollisuuksien mukaan, Tammelan sivistystoimenjohtajana aloittanut Pekka Lintonen sanoo.

Humppilan yläasteen ja Kirkonkulman koulun rehtorina elokuussa aloittanut Anssi Lepistö kertoo, että joidenkin toisten koulujen tavoin Humppilassa yläkoululaisten ryhmiä ei pyritä varsinaisesti järjestelyin pitämään erillään.

– Seudulla tautitilanne on sen verran hyvä, että lähdemme rauhallisin mielin liikkeelle. Olemme valmiita tekemään muutoksia nopeasti, jos tilanne muuttuu, Lepistö toteaa.

Tärkeintä on jäädä kotiin, jos on oireita

Ylipäätään Forssan seudun kouluissa ja kodeissa tunnelmat tuntuvat sivistysjohtajien mukaan tällä hetkellä olevan yleisesti ottaen rauhalliset. Vanhemmilta ei ole tullut kuin yksittäisiä kysymyksiä koulun alkuun liittyen.

– Erona muihin syksyihin poikkeuksellisen kevään jälkeen tuntuu, että nyt on normaalia enemmän intoa palata taas kouluun ja suhteellisen normaaliin arkeen, Pynnönen sanoo.

– Tärkeintä on muistaa, että jos on oireita, silloin ei pidä tulla kouluun. FL

Lue myös: Forssan seudun koulut digiloikkivat etäopetuksessa – Kysymys kuuluu, miten nyt opittua voidaan hyödyntää jatkossa (FL 21.5.2020)

”Turhia” fyysisiä kontakteja vältettävä

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos päivittivät viime viikolla oppilaitoksille suunnattua ohjeistustaan koronaepidemiaan liittyen.

Tärkein ohje on, että varhaiskasvatukseen, kouluun tai työpaikalle ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Kouluja ohjeistetaan huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta sekä tehostamaan siivousta.

Tilat tulisi järjestää normaalia väljemmin. Tarpeettomia fyysisiä lähikontakteja tulee välttää tai vähentää.

Alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään. Yläkoulussa ja valinnaisissa aineissa opetusryhmä voi vaihtua, mikäli muita vaihtoehtoja ei ole.

Kouluja kehotetaan porrastamaan toimintaa niin, että samassa tilassa olisi mahdollisimman vähän henkilöitä.

Ruokailu tulisi järjestää oman luokan tai ryhmän kanssa.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic