Lounais-Häme

Oppilaat Urjalan uuteen kouluun jo ensi vuoden alussa

 

Neljänsadan oppilaan koulu on kevään päättyessä noussut mittaansa. Viime vuoden heinäkuussa alkanut rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan, ja kesällä työmiehet ahertavat sisätilojen kimpussa.

-Ulkopuolella vesikatto on lähes valmis, samoin julkisivu. Sisällä tehdään putki-, muuraus- ja ilmanvaihtotöitä, kuvailee vastaava työnjohtaja Jukka Vuorjoki seinäjokelaisesta pääurakoitsija Rakennus K. Karhusta.

Kolmikerroksinen tiilirakennus on jaettu erillisiin siipiin, joita tulevat käyttämään niin peruskoulun oppilaat, Väinö Linnan lukiolaiset kuin esikoululaiset.

-Tarkoitus on, että opiskelijat saadaan tiloihin jo ensi vuoden alussa. Silloin alkaa myös Kirkonkylän koulun purku, kertoo kunnan tekninen johtaja Kimmo Virta.

Noin puolet tiloista on tarkoitettu myös kuntalaisten julkiseen käyttöön, esimerkiksi kansalaisopiston kurssien sekä kulttuuri- ja liikuntatapahtumien näyttämöksi. Alakertaan on sijoitettu reilun 800 neliön liikuntahalli, joka voidaan jakaa kolmeen kenttään. Halli täyttää salibandykentän ja sisämaahockeykentän viralliset kokovaatimukset. Sen ohessa on väestönsuojanakin toimiva 120 neliön kuntosali. Pohjakerrosta luonnehtivat myös ruokasali sekä katsomo ja näyttämö.

Myös teknisen työn ja taideaineiden opetustilat sijaitsevat alakerrassa. Avarissa huoneissa esimerkiksi musiikin ja kuvataiteen opiskelijat pääsevät helposti työskentelemään yhteisillä, uuden opintosuunnitelman mukaisilla lukiokursseilla.

-Alakerrosta voidaan käytännössä käyttää kokonaisuudessaan myös julkisina tiloina. Ensimmäisessä kerroksessa on opiskeluluokkia lukiolaisille ja iltakäyttöön esimerkiksi iltalukiolaisille, esittelee Virta.

Toisessa kerroksessa taas tulee olemaan pelkkiä koulun tiloja. Jaottelu julkisiin, puolijulkisiin ja koulun tiloihin onnistuu sähköisillä avaimilla. Ne eivät kuitenkaan tule oppilaiden käyttöön, vaan tiloissa ilta-aikaan olevalle käyttäjäkunnalle.

-Avaimet sopivat tiettyihin lukkoihin vain tiettyyn aikaan, jolloin iltaisin on pääsy vain koulun siipiin ja halliin, kertoo Virta.

Aulatilaan, ylempään kerrokseen johtavien portaiden päähän asennetaan tv-näytöt, joihin saa esille yhtä lailla oppilaiden taideteoksia kuin esimerkiksi yleisöopasteita tapahtumien aikaan. Myös muihin kerroksiin tulee koulun sisäistä viestintää hoitavia tv-päätteitä. Heti alussa koulussa toimii langaton verkkoyhteys.

-Sähköiset vaatimukset täytyy ottaa huomioon koulun rakentamisessa. Yhteyksiä aletaan pian testata ja ottaa verkonvahvistimia käyttöön tarpeen mukaan, sanoo Virta.

Talven mittaan työt tontilla ovat keleistä huolimatta edenneet rivakasti rakennusta peittäneen sääsuojan alla. Niinpä muurauksetkin on saatu hoidettua ajallaan. Sisäilmaongelmia tuoreeseen rakennukseen ei haluta, eli betonin annetaan rauhassa kuivahtaa ennen päällystämistä.

-Kuivumisajat katsomme tarkkaan. Märälle ei pinnoiteta, vaan katsotaan, että pohjat ovat kuivat, Virta lupaa.

Rakennustyömaan vieressä yhtenäiskoulun avaamiseen asti toimivan Kirkonkylän alakoulun oppilaista ei ole ollut häiriötä.

– Työmaan aidat ovat kärsineet vähän isompien harjoittamasta ilkivallasta ennen vartioiden palkkaamista alueelle, tekninen johtaja sanoo. FL

 

Monitoimitilat kuntalaisille
Yhtenäiskoulu maksaa Urjalan kunnalle kaikkiaan arviolta 15 miljoonaa euroa. Summasta 750 000 euroa on valtionavustusta, jota myönnettiin liikuntasalin tekoon. Muuten koulu rahoitetaan velkarahalla. Sivistystoimenjohtaja Juha Salon mukaan koulujen käyttömenot pienenevät vuosien mittaan muista kouluista luopumisen jälkeen.Jatkossa Urjalassa yhtenäiskoulun rinnalla toimii ainoastaan Aseman koulu. Rakentamispäätös ja kyläkoulujen karsinta vaativat kunnanvaltuustossa äänestykset.Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2015 ja rakennus on valmis joulukuun lopussa 2016.Oppilaita koulussa tulee olemaan 400, henkilökuntaa 45.Arkkitehtinä toimi paikallinen suunnittelija Mikko Uotila. Pääurakoitsija oli Rakennus K. Karhu Seinäjoelta.Noin puolet tiloista tulee myös kuntalaisille julkiseen tai puolijulkiseen käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin. Alakerran tiloja, kuten urheiluhalli, tulee myös julkiseen päiväkäyttöön.Kunnan tavoitteena on vielä, että koulun tulevalle pihamaalle saataisiin lähiliikuntapaikkarahoitus. Pihaa aletaan rakentaa kesällä 2017, ja siitä tulee toiminnallinen sekä eri-ikäisille sopiva.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti